Biden ontvangt Xi op een landgoed in Californië
NOS Nieuws

Biden en Xi schudden elkaar voor het eerst in een jaar weer de hand

De Amerikaanse president Biden en de Chinese leider Xi Jinping hebben elkaar voor het eerst in meer dan een jaar de hand geschud. Biden ontving Xi in Californië op een landgoed buiten San Francisco. Het wordt gezien als een belangrijke ontmoeting tussen twee wereldleiders in een tijd van oorlogen en economische problemen.

Bij de ontvangst benadrukte Biden dat hun gesprekken tot nu toe altijd openhartig, zonder terughoudendheid en nuttig waren en dat ze elkaar altijd goed begrijpen. "We moeten ervoor zorgen dat onze onderlinge concurrentie niet tot conflicten leidt." Ook zei hij dat de landen kunnen samenwerken op het gebied van AI en klimaat.

Xi zei dat er veel is gebeurd sinds hun laatste ontmoeting. Er is economisch herstel, maar het gaat langzaam, zei hij. Ook legt protectionisme (het beschermen van handelsbelangen) grote druk op de wereldeconomie, vindt Xi. "Dat zijn grote problemen. Maar de planeet is groot genoeg voor onze beide landen om te floreren." Hij benadrukte dat beide leiders een grote verantwoordelijkheid dragen, omdat ze de grootste bilaterale relatie ter wereld hebben en elkaar daarom niet de rug kunnen toekeren.

Gespannen verhoudingen

De verhoudingen tussen beide landen zijn zeer gespannen , door militaire conflicten, ruzies over chiptechnologie en onenigheid over kunstmatige intelligentie (AI). Maar Biden en Xi lijken open te staan voor toenadering. Er is met spanning uitgekeken naar de ontmoeting, maar er worden geen grote ontwikkelingen verwacht.

Eerder vandaag werd al wel bekend dat beide landen hun gezamenlijke werkgroep voor klimaatsamenwerking nieuw leven zullen inblazen en een grote groei van hernieuwbare energie hebben beloofd.

Het gesprek vindt plaats in de marge van een APEC-top, een economische conferentie van Aziatische en Pacifische landen, waaraan beide leiders ook deelnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl