Duimpje omlaag, in dit geval reed de auto te hard voorbij
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Keurige automobilisten sparen klimrek bij elkaar in Koudekerk

Automobilisten die zich keurig aan de maximumsnelheid hielden in Koudekerk aan den Rijn hebben in vier weken tijd een nieuw klimrek bij elkaar gespaard voor een basisschool.

De afgelopen maand stond in het Zuid-Hollandse dorp een opvallende snelheidsmeter langs de weg. Het ding flitste niet, maar werkte als een soort digitale spaarpot. Bij elke automobilist die zich aan de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur hield, werd een duimpje getoond en stelde de gemeente een bepaald bedrag beschikbaar.

'Wat we daarmee willen proberen, is mensen helpen te laten rijden zoals het hoort", zegt verkeerswethouder Relus Breeuwsma bij Omroep West . Bij basisschool MeerWaarde maakte hij gisteren het bedrag bekend dat de actie heeft opgeleverd: 1335,54 euro. De school koopt er een klimrek van.

"Heel tof'", reageert de 8-jarige Dex. Zij vindt het 'superveel' geld. Klasgenote Nora (8) is blij dat de gemeente de snelheidsmeter heeft geplaatst. 'Ik heb op het nieuws gezien dat kinderen vaak aangereden zijn, omdat auto's te hard reden", aldus Nora. "Dat vind ik heel sneu voor die kinderen."

Beter dan bekeuren

Wilma Schellingerhout woont niet ver van de drukke weg naar de school. Ook zij juicht de actie om goed gedrag te belonen toe. "Dat is beter dan bekeuren", zegt ze. "Ik denk dat het mensen stimuleert om zich meer aan de snelheid te houden. Tenminste, mij wel."

De gemeente heeft niet duidelijk gemaakt hoeveel automobilisten zich niet aan de maximumsnelheid hielden bij de snelheidsmeter en dus te snel voorbijreden.

"De meter geeft alleen geld als je je houdt aan de regels. Als er te hard gereden wordt, dan telt-ie af en kom je in de min uit. Dus dat hebben we technisch toch maar aangepast", aldus de wethouder.

Een feestje bij basisschool MeerWaarde in Koudekerk

Advertentie via Ster.nl