Het ministerie van Buitenlandse Zaken in de VS loofde een beloning uit voor de gouden tip in de zoektocht naar Aloys Ndimbati
NOS Nieuws

Gezochte verdachte Rwandese genocide blijkt al 26 jaar dood

Een van de laatste gezochte verdachten van de Rwandese genocide, Aloys Ndimbati, blijkt al in 1997 te zijn overleden in Rwanda. Dat is bekendgemaakt door de aanklagers van het VN-tribunaal dat daarover gaat. Het betekent dat er nog twee verdachten worden gezocht voor de genocide in Rwanda in 1994.

Nbimbati werd beschuldigd van het organiseren en leiden van massamoorden op Tutsi's. Daarvoor liepen zeven aanklachten voor genocide tegen hem.

Hij blijkt al in juni 1997 te zijn overleden, zeggen de aanklagers. De omstandigheden van zijn dood zijn niet duidelijk vanwege de chaos die destijds in het land heerste. Maar er is volgens de aanklagers bewijs dat Ndimbati het gebied nooit heeft verlaten en daar is overleden.

De afgelopen drie jaar heeft het zogeheten Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen (IRMCT) twee Rwandese genocideverdachten gearresteerd en de dood van vier andere voortvluchtigen bevestigd, onder wie nu Ndimbati. Meermaals bleek dat een verdachte al jaren was overleden.

Tutsi's en gematigde Hutu's

In 1994 werden in Rwanda in honderd dagen tijd naar schatting 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's gedood door gewelddadige milities.

De Verenigde Naties richtte in 1994 het Rwandatribunaal op om alle verdachten van de genocide op te sporen en te bestraffen. In totaal werden er 93 verdachten aangeklaagd. Het Rwandatribunaal rondde zijn werk af in 2015, maar toen waren nog niet alle verdachten opgespoord. Het IRMCT behandelt de nog openstaande zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl