Schedels van slachtoffers van de genocide in Rwanda bij het Ntarama Genocide Memorial Centre in Kigali
NOS Nieuws

Rwandese oud-bestuurder opgepakt en aangeklaagd voor betrokkenheid genocide

De Rwandese oud-bestuurder Pierre Kayondo is dinsdag in Frankrijk gearresteerd voor zijn rol bij de genocide in Rwanda in 1994. Hij is aangeklaagd voor betrokkenheid bij de genocide en misdaden tegen de menselijkheid, zeggen bronnen tegen het Franse persbureau AFP.

Kayondo was bestuurder in de westelijke regio Kiyube en heeft ook in het Rwandese parlement gezeten. Tijdens de genocide in Rwanda vormde hij Hutu-milities en leverde wapens, meldt de Franse zender RFI

Na de genocide in Rwanda vluchtten veel verdachten naar Frankrijk. Kayondo woonde volgens een organisatie van slachtoffers waarschijnlijk in de Franse kustplaats Le Havre.

De Rwandese president Kagame heeft de Franse regering er verschillende keren van beschuldigd niet genoeg te doen om verdachten te berechten. Sinds 2014 zijn er vijf mensen veroordeeld en een zaak tegen een voormalige politieagent loopt nog.

Vorige maand schorsten VN-rechters het proces tegen de van oorlogsmisdaden beschuldigde Félicien Kabuga omdat hij dementie heeft. Tijdens de genocide van 1994 zou Kabuga Hutu-milities hebben bewapend en hebben opgeroepen tot het doden van de Tutsi-minderheid. Na twintig jaar op de vlucht te zijn geweest, werd Kabuga in 2020 opgepakt in Frankrijk.

Een andere voortvluchtige verdachte werd afgelopen mei opgepakt in Zuid-Afrika. Fulgence Kayishema wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op meer dan 2000 Tutsi-vluchtelingen in een kerk in 1994. Hij zou benzine hebben gekocht en dat hebben uitgedeeld om de kerk met vluchtelingen erin af te branden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl