NOS Nieuws

Opnieuw minder vacatures, gevecht om personeel bedaart

Bedrijven hoeven gemiddeld genomen minder hard hun best te doen om nieuw personeel te vinden. In juli, augustus en september waren er in Nederland 12.000 minder vacatures dan in de drie maanden daarvoor, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is het vijfde opeenvolgende kwartaal dat het aantal vacatures daalt, en daarmee ook de krapte op de arbeidsmarkt.

In het derde kwartaal van dit jaar waren er 114 vacatures voor iedere honderd werklozen. In de voorgaande periode was dit nog 122 vacatures voor honderd werklozen. In de handel, horeca en de industrie nam het aantal vacatures het sterkst af. Alleen in de sectoren openbaar bestuur en de landbouw groeide het aantal vacatures nog licht.

Tijdelijke contracten

Eerder meldde het CBS al dat in dezelfde periode de werkloosheid in Nederland voor de vijfde maand op rij is toegenomen. Vooral jongeren verloren in de maanden juli, augustus en september hun baan.

Dat kan samenhangen met het teruglopende aantal arbeidskrachten met een flexibel contract. Dat waren er in het derde kwartaal 29.000 minder dan een kwartaal eerder. Het aantal mensen met een vast contract nam juist met 32.000 toe, tot 5,4 miljoen.

Het CBS ziet dat in het derde kwartaal vooral veel tijdelijke contracten niet werden verlengd. Met name jongeren van 15 tot 25 jaar kregen geen verlenging van hun tijdelijke arbeidscontract. In Nederland werkt bijna 76 procent van de jongeren met zo'n tijdelijk contract. In de hele Europese Unie is dat gemiddeld maar 35 procent van de jongeren.

Recessie

Nederland zit sinds deze zomer in een recessie . In het tweede kwartaal van dit jaar kromp de economie met 0,2 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Later vandaag komt het CBS met cijfers over de economisch groei (of krimp) in het derde kwartaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl