Kampong-mannen troeven koploper Pinoké af in felle hockeytopper

Kampong troeft koploper Pinoké af in felle hockeytopper

De hockeyers van Pinoké hebben hun koppositie zondag niet waargemaakt in de Tulp Hoofdklasse, ze verloren met 2-0 bij Kampong. De topper in het herenhockey leefde op na rust, zowel in doelpunten als in felheid.

Koploper en landskampioen Pinoké was erop gebrand om Kampong, dat derde staat, pijn te doen. De ploeg van coach Jesse Mahieu won vrijdag de topper van Bloemendaal (2-1) en was al vijftien opeenvolgende wedstrijden ongeslagen.

Kampong opent sterk

Ondanks dit zelfvertrouwen maakte Kampong het de Amsterdammers direct moeilijk. Wonderlijk genoeg viel de openingstreffer aan Utrechtse zijde maar niet, terwijl er genoeg kansrijke situaties gecreëerd werden, met name door Derck de Vilder.

Pas toen Kampong vlak voor rust even met tien man moest spelen vanwege een tijdstraf, leefde Pinoké op. Een kiezelhard schot van Marlon Landbrug, onlangs weer opgeroepen voor Oranje, ketste af op de klomp van keeper David Harte.

Bekijk de reacties van Joep Troost (Pinoké) en Boet Phijffer (Kampong):

Pinoké-topscorer Troost 'op zich wel tevreden' met drie punten in twee toppers

De korte opleving was niet genoeg om de balans te doen kantelen. In het derde kwart was de eerste corner van de wedstrijd voor Kampong. Topscorer Jip Janssen wist daar wel raad mee: feilloos pushte hij de bal in de lage linkerhoek.

Niet veel later leidde een nieuwe aanval van de Utrechtse ploeg tot de 2-0. Boet Phijffer stond vogelvrij in de cirkel en gaf keeper Hidde Brink met een snelle uithaal het nakijken.

Oog om oog

Tot het bittere eind werd er gevochten - en niet altijd even netjes, vooral niet door Pinoké. Een vrije slag voor de uitploeg werd recht op de enkel van Terrance Pieters geschoten, die op minder dan een meter afstand stond.

Ook een duw in de rug tijdens een loopactie, met een judorol tot gevolg, bleef voor Pinoké onbestraft, omdat het buiten het blikveld van de scheidsrechters plaatsvond.

Drie minuten voor tijd kreeg het murw gebeukte Pinoké kort na elkaar twee kaarten, waaronder een gele, en was het met negen man eigenlijk geen partij meer. Ondanks het verlies blijft de ploeg uit Amsterdam vooralsnog eerste staan, op de voet gevolgd door Oranje-Rood.

Amsterdam en SCHC winnen

De jacht op koploper Den Bosch is geopend in de Tulp Hoofdklasse dames. SCHC won met 3-2 van Kampong en is de nummer een tot op één punt genaderd.

Amsterdam won van HGC dankzij doelpunten van Noa Muller en Sonja Zimmermann en heeft nog maar een achterstand van drie punten op Den Bosch.

Ginella Zerbo scoort de 3-2 en maakt het af voor SCHC

Wat de mannen van Kampong wel lukte, lukte de dames niet: de winst binnen harken. Ze leken er dichtbij en bogen een 1-0 achterstand om in een 2-1 voorsprong dankzij twee goals van Sosha Benninga, die na zware blessures weer terug aan de top lijkt te zijn.

Maar die tussenstand was buiten de vernietigende slagkracht van Yibbi Jansen en Ginella Zerbo gerekend, die er in Bilthoven alsnog een 3-2 overwinning uitsleepten.