NOS SchaatsenAangepast

Japanners slaan toe op eerste dag wereldbeker Obihiro, Nuis en Otterspeer vierde

Verrassend goud voor Yamada op 1.000 meter bij wereldbeker Obihiro

De Japanse schaatsers hebben op de eerste dag van het wereldbekertoernooi in Obihiro toegeslagen. Op de 500 meter was er een compleet Japans podium en even later was er ook op de 1.000 meter goud voor Japan.

Op beide afstanden eindigde een Nederlander op de vierde plaats. Op de kortste sprintafstand was dat Hein Otterspeer, op de kilometer greep Kjeld Nuis net naast de medailles.

Al dacht Nuis zelf even dat hij toch brons had gewonnen, omdat hij even in de waan was dat Ning Zhonhyan was gediskwalificeerd. Ning had de tweede tijd neergezet op de 500 meter. Vlak na de finish stond er achter zijn naam dat hij gediskwalificeerd was, maar dat bleek achteraf niet zo te zijn.

Nuis was heel even derde op 1.000 meter: 'Verjaardagscadeautje, dacht ik'

Het goud op de 500 meter was voor Tatsuya Shinhama (34,52). Wataru Morishige (34,69) pakte het zilver. Brons was er voor Yuma Murakami (34,82). De 1.000 meter werd verrassend gewonnen door Masaya Yamada, die nooit eerder een individuele wereldbekermedaille won.

Dat betekende dat er voor het eerst sinds 26 jaar weer drie Japanners op een wereldbekerpodium staan. Ook Otterspeer liet een vlekkeloze race zien op de 500 meter. De 34-jarige Nederlandse sprinter klokte 34,89.

Stolz valt tegen

Jordan Stolz, de torenhoog favoriet, kwam niet verder dan de derde tijd op de 1.000 meter en de zesde tijd op de 500 meter. De 19-jarige Amerikaan, die vorig seizoen op drie afstanden (500, 1.000 en 1.500 meter) wereldkampioen werd, klokte op die afstanden respectievelijk 1.08,78 en 34,91.

Japanners verdelen wereldbekermedailles 500 meter, Otterspeer vierde

Nuis viel op de 1.000 meter, de afstand waarop hij in 2018 olympisch kampioen werd, net buiten het podium. In het Nederlandse onderonsje tussen Nuis en wereldbekerdebutant Jenning de Boo pakte De Boo brutaal de leiding.

De Boo, die ook actief is op de shorttrackbaan, had een flink gat te pakken, maar daardoor gaf hij Nuis wel een richtpunt. Nuis pakte na een inhaalrace op zijn 34ste verjaardag de ritzege in 1.08,84, maar geen medaille. De Boo werd tiende in 1.09,31.

Tim Prins, net als De Boo debuterend in het wereldbekercircuit, won zijn rit van de Canadees Laurent Dubreuil en werd twaalfde.

Verbij met pijnlijke schouder

Kai Verbij, die tijdens het World Cup-kwalificatietoernooi twee weken geleden nog hard onderuitging, kon in Japan alweer zijn opwachting maken. Hij had aan zijn val in Thialf een pijnlijke schouder overgehouden en kon pas op de ochtend van de race in Obihiro weer voluit starten.

Dat bezorgde Verbij weer wat last, maar met een goed ingebonden schouder kon hij toch aan de start verschijnen. Met zijn tijd van 35,63 werd hij achttiende. "Heel ideaal is het allemaal niet geweest", concludeerde Verbij. "Het was ook wel heel optimistisch geweest als ik hier goed had gereden, hoor. Je lichaam heeft toch wel een klap gehad."

Ook Sebas Diniz eindigde in de onderste regionen. De 19-jarige debutant in het wereldbekercircuit kwam in de slotrit uit tegen Stolz en gleed in de laatste bocht onderuit. Hij krabbelde wel weer op en voltooide zijn 500 meter, maar werd laatste.

  • NOS
    Programma World Cup Obihiro
  • NOS
    Programma World Cup Obihiro
  • NOS
    Programma World Cup Obihiro

Bart Hoolwerf heeft de eerste massastart van het seizoen gewonnen. Voor de 25-jarige schaatser is het zijn vierde wereldbekerzege op deze discipline.

Viktor Thorup was de vroege vluchter van dienst en de Deen pakte een voorsprong van bijna 100 meter. In de laatste ronden zorgden Marcel Bosker en Daniele Di Stefano er echter namens Hoolwerf en Andrea Giovannini voor dat de race alsnog een massasprint werd.

Olympisch en wereldkampioen Bart Swings had de beste papieren en kwam ook als eerste uit de laatste bocht. Hoolwerf moest ook nog Livio Wenger voorbij, maar passeerde beiden met verve.

Hoolwerf passeert Swings en Wenger en wint massastart Obihiro

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl