Opruimwerkzaamheden na overstromingen gisteren in Saint-Étienne-au-Mont, in Noord-Frankrijk
NOS Nieuws

Waarschuwingen voor wateroverlast in Noord-Frankrijk en België

In het noorden van Frankrijk en het westen van België zijn waarschuwingen afgegeven vanwege hevige regenval en wateroverlast. De afgelopen dagen heeft het daar veel geregend en het komende etmaal wordt meer neerslag verwacht.

In het Franse departement Pas-de-Calais blijven vandaag en morgen in 74 gemeenten de scholen gesloten. Het weerinstituut heeft voor het departement opnieuw code rood afgekondigd, de hoogste weerswaarschuwing. Voor drie andere departementen is code oranje van kracht.

Een boer uit het Franse gebied lijdt enorme schade door de hevige regenval:

Veel wateroverlast door hevige regenval in België en Frankrijk

Bij sommige weerstations zijn hoeveelheden regen gemeten die gemiddeld eens per honderd jaar voorkomen. Tot en met morgenmiddag wordt bijna een maandhoeveelheid neerslag verwacht.

Aan het begin van de week gold in Pas-de-Calais ook al code rood vanwege overstromingen. In de nacht van maandag op dinsdag traden door de hevige regenval rivieren buiten hun oevers. De overheidsdienst die verantwoordelijk is voor de Franse rivieren noemde de overstromingen uitzonderlijk.

Provinciaal rampenplan

In de Belgische provincie West-Vlaanderen, die loopt van Brugge tot de Franse grens, is een provinciaal rampenplan afgekondigd. De afgelopen dagen kampte de regio ook al met wateroverlast. Beken stroomden over, wegen liepen onder en er werd een basisschool ontruimd. Vooral in het gebied rond Poperinge en Ieper moesten de hulpdiensten in actie komen.

Voor de komende dagen wordt opnieuw veel neerslag verwacht, maar niet zoveel als in het noorden van Frankrijk. De brandweer waarschuwt wel voor overstromingen in het stroomgebied van de rivier de IJzer, die ontspringt in Frankrijk en uitmondt bij de Belgische kust. Inwoners krijgen het advies om kelders te beschermen en tapijten en andere waardevolle spullen naar een hoger gelegen plek te brengen.

"Omdat er in het noorden van Frankrijk veel regen is voorspeld, zijn we erg waakzaam", zegt de gouverneur van West-Vlaanderen tegen de VRT. "De grote vraag is waar het exact zal regenen." Hij heeft wel alvast extra waterpompen besteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl