Noor Driessen (rechts) in actie
NOS Sport

Na historische 3x3-titel wil basketbalster Driessen ook naar het 'gewone' EK

Basketbalster Noor Driessen is Europees kampioen in het 3x3 basketbal, dat sinds de Spelen van Tokio ook olympisch is. Maar ook in het traditionele basketbal maakt ze deel uit van de Nederlandse vrouwenploeg die vanavond in Amsterdam de EK-kwalificatiewedstrijd speelt tegen Oostenrijk.

Dat wordt geen eenvoudige klus. Nederland deed voor het laatst in 1989 mee aan het EK. Driessen: "In 3x3 zijn we top, maar in vijf tegen vijf nog niet. Het wordt keihard werken."

Best bijzonder, die combinatie van Driessen. Vergelijk het met een voetballer die zowel op het veld als in de zaal tot de besten behoort. Of een volleyballer die op de vloer van de sporthal even bedreven is als in het zand.

Vreugde bij de Nederlandse 3x3-basketbalsters

Dat de 24-jarige Noordwijkse in het basketbal in beide disciplines kan uitblinken, is het gevolg van niet-overlappende seizoenen. Driessen werd begin september met Nederland Europees 3x3-kampioen. Historisch, want het was de eerste titel ooit voor een valide basketbalteam uit Nederland op een groot internationaal kampioenschap.

Meteen daarna zat het 3x3-seizoen bij de vrouwen er op, terwijl bij de mannen het professionele circuit nog doorloopt tot begin december, als in Abu Dhabi de finale wordt gespeeld. Voor mannen is het bijna niet meer te doen om 3x3 met vijf tegen vijf basketbal te combineren. Zij moeten kiezen.

Allebei doen

Driessen hoeft die keuze nog niet te maken. In april en mei volgend jaar staan in 3x3 de olympische kwalificatietoernooien op het programma, waar de Nederlandse vrouwen zich hopen te plaatsen voor Parijs 2024.

Natuurlijk droomt ze ervan om begin augustus volgend jaar in 3x3 op de Place de la Concorde te schitteren. "Maar het mooie is dat de Spelen volgend jaar zijn en het EK vijf tegen vijf pas in 2025. Ik kan het allebei doen, als we ons tenminste plaatsen voor dat EK."

Basketbalster Driessen: 'We gingen erin geloven dat we zelf ook top zijn'

Om tot de OKT's te kunnen blijven basketballen en competitie te ervaren, is Driessen aangehaakt bij haar oude club Grasshoppers uit Katwijk, waarmee ze in 2018 en 2019 kampioen van Nederland werd in het 'gewone' basketbal. Vorig jaar speelde ze voor het eerst als prof bij het Duitse Osnabrück.

De nieuwe bondscoach Vincent van Sliedregt nam Driessen zonder met zijn ogen te knipperen op in zijn selectie voor het eerste EK-kwalifcatiewindow (zondag speelt Nederland uit tegen Kroatië).

De Nederlandse vrouwen zitten in een groep met viervoudig Europees kampioen Spanje. In vijf tegen vijf de absolute top, maar bij het EK 3x3 werd Spanje in de finale door Nederland verslagen.

Zelfvertrouwen

Driessen tekende voor de winnende score en werd uitgroepen tot meest waardevolle speelster van het EK. "Superbijzonder om zo'n prijs te winnen, voor jezelf en het team. Dat doet ook wel iets met je zelfvertrouwen."

"We zaten in 3x3 altijd net onder de top", omschrijft ze de groei. "Maar deze zomer vonden we echt een klik en gingen we erin geloven dat we dat zelf ook zijn. Nu ook nog in vijf tegen vijf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl