Het Russisch olympisch comité
NOS Sport

Russisch olympisch comité tekent beroep aan tegen schorsing

Het Russisch olympisch comité (ROC) heeft bij het sporttribunaal CAS beroep aangetekend tegen de schorsing door het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Volgens het internationale sporttribunaal CAS verzoekt het comité dat "het betwiste besluit ongedaan wordt gemaakt en dat het nationaal olympisch comité weer wordt erkend door het IOC en profiteert van alle rechten".

Het IOC bestrafte de Russen vanwege het integreren van geannexeerde Oekraïense gebieden (Cherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizja) in de eigen sportkoepel. Dat schendt, oordeelde het IOC, de integriteit van het Oekraïense olympisch comité. En dat is een overtreding van het olympisch handvest. Het ROC kan nu niet als nationaal olympisch comité optreden en geen geld ontvangen uit de olympische beweging.

Besluit Russische sporters op Spelen

Het IOC zegt later een beslissing te nemen over de deelname van Russische sporters aan de Spelen van Parijs en de Winterspelen 2026. Daarmee blijft het IOC bij het standpunt van eerder dit jaar, toen het bekendmaakte dat de sportkoepel zich het recht voorbehoudt later te besluiten over de deelname van "neutrale individuele atleten met een Russisch paspoort".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl