NOS Sport

Ook internationale zwembond laat Russen en Belarussen weer toe

Zwemmers uit Rusland en Belarus mogen als individuele atleten weer deelnemen aan wedstrijden van de internationale zwembond World Aquatics. De bond heeft maandag besloten dat zij onder voorwaarden weer worden toegelaten.

Zwemmers uit beide landen werden geweerd na de Russische invasie in Oekraïne. Steeds meer bonden gaan inmiddels over op het weer toelaten van sporters uit Rusland en Belarus onder neutrale vlag.

Olympische Spelen

Daarmee wordt het advies gevolgd van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om atleten uit Rusland en Belarus als neutrale atleten te laten deelnemen aan olympische kwalificatiewedstrijden. Het IOC moet nog wel beslissen of de atleten uit die landen volgend jaar welkom zijn op de Olympische Spelen in Parijs.

"De zwembond erkent de toewijding, inzet en het talent van sporters, ongeacht hun nationaliteit", zei World Aquatics-voorzitter Husain Al Musallam.

Husain Al Musallam

"Ondanks de uitdagingen op het internationale toneel, erkennen we onze verantwoordelijkheid om een competitieve, eerlijke en inclusieve omgeving voor elke sporter te bevorderen", voegde hij eraan toe.

Per zwemonderdeel wordt één 'neutrale' zwemmer uit Rusland en één uit Belarus toegelaten, op voorwaarde dat zij de Russische invasie niet steunen. Ook worden nationale vlaggen en volksliederen geweerd.

Verdeeldheid

Er heerst verdeeldheid onder de sportbonden over het meedoen van de Russische en Belarussische atleten. Afgelopen week werden zij ook weer toegelaten door de internationale badmintonfederatie en ook bij het tennis, wielrennen en schermen doen Russen mee onder neutrale vlag. De atletiekbond weert de sporters nog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl