Op verschillende plekken door Nederland is het Noorderlicht te zien. Deze foto werd genomen in Mierlo in Noord-Brabant.
NOS NieuwsAangepast

Noorderlicht op veel plekken in Nederland te zien

Op veel plekken in Nederland was afgelopen avond en nacht het noorderlicht te zien. In het noorden van het land is dat wel vaker het geval, hoewel het ook daar niet vaak voorkomt. Het noorderlicht was de tweede helft van de avond zo fel, dat het ook in het zuiden van het land waarneembaar was.

Deze beelden zijn bij de Afsluitdijk gemaakt:

Noorderlicht boven Nederland

Op sociale media deelden Nederlanders veelvuldig beelden van het poollicht. Mensen uit onder andere Kerkrade, Vlissingen, Den Haag, Zwolle, Joure, Hoorn, Amsterdam, Enschede, Roermond en Amstelveen meldden dat ze het lichtverschijnsel konden zien. Ook in België was het noorderlicht met het blote oog te zien.

Vanuit verschillende plaatsen in Nederland stuurden mensen foto's van het noorderlicht naar ons op.

  • NOS
    Het noorderlicht te zien in Meppel
  • Mieke Arndts
    Mieke Arndts maakte deze foto in Oosterbeek
  • Diederik Stronks, Tilburg
    Diederik Stronks maakte deze foto in Tilburg
  • Floortje Kaufman
    Floortje Kaufman maakte deze foto in Brabant
  • Siemen
    Siemen maakte deze foto in Nieuw-Haamstede (Zeeland)
  • Hidde van den Heuvel
    Hidde van den Heuvel maakte deze foto op Texel
  • Pierre Gielen
    Pierre Gielen maakte deze foto in Boxmeer

Dat het licht zo zuidelijk zichtbaar was, is volgens NOS-weervrouw en meteoroloog Willemijn Hoebert vrij zeldzaam. "Om het licht te zien moet je naar de noordelijke horizon kijken", tipt Hoebert. "En je moet mazzel hebben dat er geen of nauwelijks bewolking is."

Uitbarstingen op de zon

Het noorderlicht of poollicht ontstaat door uitbarstingen op de zon. Daardoor komen grote hoeveelheden geladen deeltjes in de ruimte. Door de aantrekkingskracht van de aarde worden deze deeltjes vooral naar de noord- en zuidpool getrokken, omdat daar het magnetisch veld van de aarde het sterkst is.

De geladen deeltjes gaan met hoge snelheid door de atmosfeer en botsen op elkaar. Daarbij komt energie vrij, met als gevolg de bijzondere kleuren aan de hemel. Het natuurfenomeen is elk jaar ook een aantal dagen in Nederland met het blote oog te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl