NOS Nieuws

'Bizar mooie knallucht' was vooral goed te zien met camera of mobiel

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

De noordelijke hemel kleurde afgelopen nacht paars, roze, rood en groen. Zelden was het noorderlicht - vooral met een camera - zo goed te zien in Nederland. Fotografen maakten er dankbaar gebruik van. Sommigen hopen ook vanavond mooie foto's te maken, maar de vooruitzichten zijn minder rooskleurig.

"Het was een mooie lichtshow", zegt piloot Rob Huisman. Hij en zijn collega's hadden vooraf geen idee dat er iets bijzonder te zien zou zijn. Het zou gewoon een routinevlucht worden van Schiphol naar de Poolse stad Gdansk.

"Vrij snel na opstijgen zagen we een witgroene gloed aan de noordkant. We waren verbaasd." Het licht in de cockpit werd gedimd, om het fenomeen beter te kunnen zien. Vervolgens kwam het noorderlicht "langzaam tot leven".

Daar maakte hij ter hoogte van de stad Groningen deze foto van:

De foto is gemaakt met de nachtmodus van zijn mobiel. Hij heeft de afbeelding niet bewerkt. "Vooral het rood komt veel beter uit op de foto. Het groen was met het blote oog wel duidelijk zichtbaar."

Ook in de communicatie met de luchtverkeersleiding was het kleurenspektakel onderwerp van gesprek. Het was voor Huisman de tweede keer in zijn twaalfjarige carrière als piloot dat hij het Aurora Borealis zag. De eerste keer was in het noorden van Zweden. Maar afgelopen nacht was het volgens hem beter te zien. "Het was echt uniek."

Bewolking op komst

Dat beaamt astrofysicus Bert van den Oord van het KNMI. "Het komt sporadisch voor dat het noorderlicht hier zo'n visueel spektakel is." Helaas voor liefhebbers wordt het vannacht vanuit het noorden bewolkt. Ook is er wat minder zonneactiviteit, de bron van het poollicht.

"Ik zou er dus niet speciaal wakker voor blijven", zegt Van den Oord. "Of je moet als fotograaf net geluk hebben dat met een onbewolkt stukje."

Meer beelden én een uitleg over het noorderlicht zie je in de video:

Nederland vergaapt zich aan noorderlicht, wat zie je nou precies?

De minder gunstige vooruitzichten schrikken Marjolein van Roosmalen op Terschelling niet af. "De accu's laden op en vanavond ga ik weer op pad."

De professionele fotograaf is zeer tevreden over haar foto's van afgelopen nacht. Daarvoor heeft ze wel zo'n twee uur, van 22.00 uur tot middernacht, op het strand doorgebracht. "Het was behoorlijk koud, maar daar was ik ook op gekleed." Van Roosmalen begon al met foto's nemen voordat de dansende lichtgloed met het blote oog te zien was. Want op haar fotoscherm zijn de kleuren veel duidelijker.

"Ik stel de sluitertijd in op tien seconden en open het diafragma zo ver mogelijk. Met mijn ogen zag ik alleen een lichtgroene gloed, maar via de camera was het knalrood, groen en paars. Dit was nu de tiende keer, maar ik heb het nog nooit zo fel gezien."

Kevin Oudman was 's avonds van het Groningse Aduard naar het Friese Moddergat gereden. Daar parkeerde de hobbyfotograaf zijn auto boven op de zeedijk en haalde hij zijn camera tevoorschijn. "Het noorderlicht was toen heel vaag zichtbaar", zelfs op deze plek met weinig lichtvervuiling.

Even later, en met een sluitertijd van zo'n zeven à acht seconden, kreeg ook hij succes. "Even geduld hebben en handmatig scherp stellen, en dan zie je opeens al die kleuren. Waanzinnig."

Eenmaal terug thuis heeft Oudman de foto's nog even bewerkt en daarna rondgestuurd. "Uiteindelijk lag ik 's nachts om 01.30 uur op bed en moest ik om 08.00 uur vanmorgen weer aan het werk. Het was dus een kort nachtje."

Gaat hij vanavond nog een keer? Dat weet Oudman nog niet. "Het hangt af van de bewolking." Uiteindelijk heeft hij na afgelopen nacht de buit al binnen. "Je kan wel zeggen dat het een hoogtepunt was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl