Noorderlicht gezien vanuit het Friese dorp Moddergat
NOS Nieuws

Noorderlicht goed te zien boven Nederland: 'Relatief zeldzaam'

Een bijzonder fenomeen afgelopen nacht: op verschillende plekken in Nederland was het noorderlicht te zien. Onder meer in Drenthe, Groningen, Gelderland en Friesland konden liefhebbers een glimp van het poollicht opvangen.

Dat is relatief zeldzaam, vertelde weervrouw Harma Boer eerder al tegen RTV Noord. "De meeste kans om het noorderlicht te zien is vooral op hoge noorderbreedtes, maar soms kun je het ook in Nederland waarnemen", aldus de weervrouw.

Dit zijn beelden van het fenomeen:

Noorderlicht te zien in Nederland

Op Twitter delen meerdere mensen vanuit het hele land foto's en video's van het noorderlicht:

Het noorderlicht of poollicht ontstaat door uitbarstingen op de zon. Daarbij komen grote hoeveelheden geladen deeltjes in de ruimte vrij. Door de aantrekkingskracht van de aarde worden deze deeltjes vooral naar de noord- en zuidpool getrokken, omdat daar het magnetisch veld van de aarde het sterkst is.

De geladen deeltjes gaan met hoge snelheid door de atmosfeer en botsen op elkaar. Daarbij komt energie vrij, met als gevolg de bijzondere kleuren aan de hemel. Het natuurfenomeen is het levendigst in de poolgebieden, maar is elk jaar ook een aantal dagen in Nederland met het blote oog te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl