NOS Wielrennen

Vanthourenhout zet Nederlanders opzij bij EK veldrijden, brons Van der Haar

Vanthourenhout zet Nederlanders opzij bij EK veldrijden, brons Van der Haar

De Belg Michael Vanthourenhout heeft de Nederlandse mannen het zwijgen opgelegd bij het EK veldrijden in het Franse Pontchâteau: hij verdedigde zijn Europese titel met succes. Tweede werd de Brit Cameron Mason en Lars van der Haar finishte als derde.

Voorafgaand aan het EK was al de verwachting dat het bij de mannen een strijd zou worden tussen de Belgen en de Nederlanders. Bij afwezigheid van 'de grote drie', Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock, was er kans voor de anderen.

Bijvoorbeeld voor Van der Haar, maar ook voor de Belgen Thibau Nys en Eli Iserbyt, die al indruk maakten dit seizoen.

Sterk begin voor de Belgen

Het begin van de race was een prooi voor de Belgische rijders. In eerste instantie nam Laurens Sweeck namens de zuiderburen de leiding in de wedstrijd en kon Joris Nieuwenhuis goed volgen. Maar in de tweede ronde moest de Nederlander al laten gaan en zakte hij ver weg.

Datzelfde gold voor Sweeck, die op kop werd afgelost door Vanthourenhout. De regerend Europees kampioen nam al snel een voorsprong van meer dan tien seconden. In een groepje daarachter reden de Belg Eli Iserbyt en vier andere landgenoten. Voor Nederland reden Van der Haar, Pim Ronhaar en Ryan Kamp goed mee.

Een van de favorieten voor de titel, Thibau Nys, viel zwaar tegen en moest de medailles al snel uit zijn hoofd zetten.

Van der Haar onderuit in het noodweer

Halverwege de race kwamen Van der Haar en Ronhaar steeds beter in de wedstrijd, maar makkelijker werd het niet. Het noodweer barstte los, de regen maakte het parcours nog zwaarder.

Twee rondes voor het einde ging Van der Haar, op dat moment derde in de race, onderuit. Daardoor moest hij de achtervolging op koploper Vanthourenhout en de nummer twee in de wedstrijd, Mason, staken.

Van der Haar onderuit

De Woudenberger werd na zijn valpartij gepasseerd door landgenoot Ronhaar, die naar een bronzen plak wilde rijden op het EK. Maar Van der Haar, die in 2015 de eerste Europees kampioen veldrijden werd, gaf niet op. Hij probeerde het gaatje naar Ronhaar weer te dichten. Dat lukte.

In de slotmeters van de race zagen de Nederlanders elkaar weer. Een sprintje om de bronzen medaille volgde. Daarin bleek Ronhaar net tekort te komen, Van der Haar reed alsnog naar het brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl