Max Verstappen viert zijn zege in de sprintrace in Sao Paulo
NOS Sport

Verstappen hield zijn banden het beste onder controle: 'Je kunt niet voluit gaan'

  • Joost Smedema

    redacteur Formule 1 in Sao Paulo

  • Joost Smedema

    redacteur Formule 1 in Sao Paulo

Geen donderslagen die zijn interview overstemmen, geen wolkbreuk of windvlaag die roet in het eten gooit. En ook van de negentien andere Formule 1-coureurs had Max Verstappen in de sprintrace van Brazilië weinig te vrezen.

Vlak na het passeren van de finish vatte Verstappen over de boordradio de belangrijkste conclusie voor hem in vijf woorden samen: "veel beter dan vorig jaar". Teambaas Christian Horner had er maar drie nodig tot de kern te komen. "Veel waardevolle informatie."

'Niemand kan hier voluit gaan'

Een jaar geleden kwam Verstappen er in Sao Paulo niet aan te pas. De banden slijten hard op het circuit van Interlagos, harder dan op andere circuits op de kalender en daar had de Red Bull grote moeite mee.

Na de kwalificatie, afgebroken door harde windstoten en onweer, konden de teams weinig met de verzamelde data. De sprintrace in een zonnig Brazilië leverde meer op richting de hoofdrace van zondag. Vooral wat betreft het omgaan met de banden.

"Niemand kan hier alles geven, je moet je banden altijd in de gaten blijven houden", zei Verstappen na zijn zege. "Ik ben geen enkele ronde voluit gegaan, dat kan hier gewoon niet."

"Ik was daarom wel wat voorzichtig, 24 ronden op dezelfde set is vrij lang. Het voelde nog steeds niet geweldig, maar het was voldoende."

Grand Prix van Brazilië bij de NOS

Verstappen startte van de tweede plek, maar had Lando Norris in de eerste bocht al te pakken. Als Norris gevraagd wordt zijn start terug te halen en te vertellen wat er gebeurde, is de McLaren-coureur kort van stof. "Ik was eerste, toen tweede."

"Ik weet niet precies wat er gebeurde. Mijn reactie bij de start was goed, alleen het tweede deel van het rechte stuk niet. Ik was misschien een beetje te voorzichtig. Meer kan ik er nu nog niet over zeggen, daarvoor moet ik het eerst terugkijken."

Verstappen beleefde de eerste tellen van de race omgekeerd. "Mijn daadwerkelijke start was niet eens zo heel erg goed, maar het tweede deel was wel sterk."

Norris bleef een groot deel van de sprintrace nog binnen anderhalve seconde, maar zag het gat aan het einde oplopen tot vierenenhalve seconde. "Aan het einde had ik de snelheid niet meer, mijn banden sleten sneller dan die van Verstappen."

Norris achter Verstappen

In de race op zondag start Verstappen van pole, Norris van de zesde plek. De Brit verwacht niet snel in de buurt van Verstappen te komen.

"We nemen veel positieve dingen mee van deze dag. Maar morgen nemen we het niet per se op tegen Max, tegen een van de beste coureurs ooit in een van de beste auto's ooit in deze sport. We gaan het ze niet opeens moeilijk maken."

Pérez iets steviger op tweede plek

In de strijd om de tweede plek in de WK-stand deed Sergio Pérez, derde in de sprintrace, goede zaken ten opzichte van Lewis Hamilton. Pérez' marge was door het uitvallen in Mexico geslonken tot twintig punten, maar hij pakte vier punten terug.

"Natuurlijk is dat belangrijk, maar het momentum vasthouden is belangrijker. Dit was een goede dag, morgen draait het er echt om en hopelijk kunnen we ook dan een sterk resultaat neerzetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl