NOS Sport

Bij het graf van Senna valt oud-coureur Webber stil: 'Ayrton heeft een mooie plek'

  • Joost Smedema

    redacteur Formule 1 in Sao Paulo

  • Joost Smedema

    redacteur Formule 1 in Sao Paulo

Een boom, midden op een van de heuveltjes van Cemitério Parque Morumbi. Om die boom heen liggen in steeds grotere cirkels platen in het gras.

Op deze begraafplaats midden in Sao Paulo vind je geen grafstenen, slechts die bronzen platen.

Het graf van Ayrton Senna

Onder de boom ligt een van de populairste Brazilianen uit de geschiedenis begraven. Ayrton Senna, drievoudig wereldkampioen in de Formule 1 toen hij in 1994 om het leven kwam bij een crash tijdens de Grand Prix van San Marino.

Een graf als alle anderen

Na drie dagen van nationale rouw volgde een staatsbegrafenis, maar Senna wordt niet meer of minder opvallend herinnerd dan de duizenden anderen om hem heen.

Ook voor hem een bronzen plaat in het gras. Maar het graf is makkelijk te vinden, niemand wordt geëerd met zoveel bloemen als Senna. "Niets kan mij scheiden van Gods liefde", staat onder zijn naam geschreven.

De bronzen plaat bij het graf van Senna

Het is rustig op vrijdagochtend in Morumbi, een chique wijk in São Paulo vol zwembaden en tennisbanen tussen beveiligde appartementencomplexen. De meeste reuring op straat wordt veroorzaakt door politiemotoren die de coureurs van hun vijfsterrenhotel, vlak bij de begraafplaats, naar het circuit begeleiden.

Ze zouden te voet naar het graf kunnen. Senna speelt nog altijd een grote rol in de paddock, zijn naam valt keer op keer tijdens de persconferenties.

'Enige idool dat ik heb gehad'

"Ayrton is het enige idool dat ik ooit heb gehad", zegt Charles Leclerc, die drieënhalf jaar na zijn overlijden werd geboren. "Ik ben uitgenodigd door zijn familie en kon een van de auto's en zijn helmen bekijken. Dat was heel emotioneel, ik vond het echt een speciaal moment."

Lewis Hamilton heeft Senna als kind wel zien racen en uit zijn bewondering sinds het begin van zijn Formule 1-carrière. "Senna is zo'n enorme held voor velen van ons. Als je in Brazilië komt, voel je zijn aanwezigheid."

Hamilton overtroefde Formule 1-mijlpalen die Senna neerzette en werd vorig jaar uitgeroepen tot ereburger van Brazilië. "Ik houd van het land, de cultuur. Toen ik vroeger FIFA speelde tegen mijn broertje, koos hij voor Engeland en ik voor Brazilië."

"Bij mijn eerste wereldtitel in 2008 was ik nog de vijand die racete tegen Felipe Massa. Maar ik heb altijd steun en waardering gevoeld." Dat Hamilton als eerbetoon aan Senna vaak met een gele helm reed, net als Senna, droeg daaraan bij.

2011: Hamilton toont zijn helm, een eerbetoon aan Senna

Met de eindeloze appartementen van São Paulo op de achtergrond liggen de heuvels van de begraafplaats er kleurrijk bij. Talloze graven zijn voorzien van nieuwe planten of een bloemetje.

Zo mooi bijgewerkt is het niet altijd. Een dag eerder, op Allerzielen (2 november), worden de overledenen herdacht en in het overwegend katholieke Brazilië is dat voor veel mensen reden een begraafplaats te bezoeken.

Ayrton heeft een mooie plek, gelukkig.

Mark Webber

Op een paar tuinmannen en een enkele bezoeker na is de begraafplaats leeg. Op de heuvel bij Senna's graf staat alleen de 21-jarige Formule 1-liefhebber Lucas.

Voor het eerst zit hij op de tribunes bij de grand prix in zijn land en daar hoort een bezoek aan het graf van Senna bij. "Ik heb een lijstje gemaakt met dingen die ik wil zien. Dit stond bovenaan."

"Kijk die vlaggen tussen de bloemen. Chili, Uruguay en Brazilië natuurlijk. Ze komen van overal. Ik heb Senna nooit zien rijden, maar dit mag niet ontbreken als je naar de grand prix gaat."

Het graf van Senna

Lucas slaat een kruis en staart naar het graf als er nog een bezoeker komt aanlopen. Een bekend gezicht: Mark Webber, negenvoudig grandprixwinnaar. Webber kijkt een tijdje zwijgend voor zich uit als hij zich omdraait. "Ayrton heeft een mooie plek, gelukkig."

Webber reed van 2002 tot en met 2013 in de Formule 1 en werd drie keer derde in de WK-stand. "Ik was erbij toen Senna zijn laatste race won, in 1993 in Adelaide, met mijn vader. Ik was 17 en vond het waanzinnig", mijmert hij.

1993: Senna (r) wint de GP van Australië voor Alain Prost

"Het had niet moeten gebeuren", bijt Webber op zijn lip, terugdenkend aan het ongeluk op het circuit van Imola. Hij is er stil van. In een interview heeft hij geen trek. Niet hier, niet nu. Hij groet.

Lucas kijkt Webber na, die in zijn geblindeerde auto om de heuvel heen draait en de begraafplaats afrijdt. "Grande Mark."

"Ik had eigenlijk wel een foto met hem willen maken, maar daar was dit niet echt het moment voor."

Grand Prix van Brazilië bij de NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl