Na onderbreking door vuurwerk wint De Graafschap van NAC, Kortsmit blundert

De Graafschap heeft in eigen huis met 1-0 gewonnen van NAC Breda. Daarmee heeft de ploeg uit Doetinchem de 2-0 bekerzege op FC Emmen een goed vervolg gegeven.

Door de overwinning staat De Graafschap nu op de vierde plaats in de eerste divisie en wipt het over FC Emmen heen op de ranglijst, dat maandag nog in actie komt.

Het duel met NAC werd na iets meer dan een half uur spelen stilgelegd nadat supporters vanuit het uitvak vuurwerk op het veld hadden gegooid. Volgens protocol staakte arbiter Ingmar Oostrom de wedstrijd daarop tijdelijk.

Vuurwerk op het veld bij De Graafschap

De Graafschap had voorafgaand aan de onderbreking de overhand en had de wedstrijd ook daarna onder controle. Dat De Graafschap na een uur spelen nog niet op voorsprong was gekomen, was grotendeels te danken aan NAC-doelman Roy Kortsmit. De 31-jarige keeper keerde na zeven weken afwezigheid terug onder de lat en onderscheidde zich aan het begin van de tweede helft.

Eerst redde de doelman op een schot van Simon Colyn. De Canadese oud-speler van PSV had na een rappe uitbraak alle ruimte om de bal af te geven aan vrijstaande medespelers, maar hij besloot een poging van afstand te wagen. Kortsmit redde knap en keerde een halve minuut later in dezelfde hoek een afstandsschot van Basar Önal.

Keepersfout

Groot was de ontsteltenis bij diezelfde Kortsmit toen hij even later met een enorme keepersfout aan de basis stond van de openingstreffer van De Graafschap. Hij loste een ogenschijnlijk eenvoudige vangbal. Spits David Flakus Bosilj stond op de goede plek en kon van dichtbij binnenlopen.

Het doelpunt werd uiteindelijk toegekend aan NAC-verdediger Boy Kemper, die de bal uit het doel probeerde te glijden.

NAC-doelman Roy Kortsmit is kapot van de blunder waaruit De Graafschap het winnende doelpunt maakt

Helmond Sport won in eigen huis met 1-0 van Telstar door een doelpunt van Martijn Kaars, waarmee de Brabantse ploeg zich enigszins heeft hersteld van de 3-1 bekernederlaag bij de amateurs van Spakenburg.

VVV-Venlo en Jong AZ kwamen tot een gelijkspel (2-2). VVV-verdediger Rick Ketting leek zijn ploeg in de 87ste minuut de overwinning te schenken door de 2-1 te scoren, maar in de vijfde minuut van de blessuretijd maakte Loek Postma, ook een centrale verdediger, de gelijkmaker namens Jong AZ.