Amateurs HHC en AFC stunten in beker tegen eredivisieclubs Heracles en PEC

HHC Hardenberg wint met 2-0 van Heracles

Op de tweede speeldag van de eerste ronde van de KNVB-beker hebben de amateurclubs HHC Hardenberg en het Amsterdamse AFC voor een stunt gezorgd door een eredivisieclub uit te schakelen.

Het Overijsselse HHC was thuis met 2-0 te sterk voor Heracles Almelo, de nummer acht van de eredivisie, dankzij rake kopballen van oud-profvoetballers Matías Jones en Jesper Drost.

Later op de avond schakelde AFC, dat tiende staat in de tweede divisie, PEC Zwolle uit. Op het eigen sportpark versloeg AFC de nummer negen van de eredivisie met 1-0 door een doelpunt van invaller Wessel Been, nota bene een oud-jeugdspeler van PEC. Been stond net een minuut op het veld.

AFC wint van PEC Zwolle door een doelpunt van invaller Wessel Been (links), oud-jeugdspeler van PEC

De laatste keer dat HHC in het bekertoernooi van een profclub won, was in het seizoen 2015/16. HHC won toen in de achtste finale met 2-0 van NEC, waarmee de Overijsselse ploeg voor het eerst in de clubgeschiedenis de kwartfinales bereikte. De zegetocht strandde daarin met een nipte 1-0 nederlaag bij AZ.

Uruguayaanse middenvelder

De 32-jarige Jones, maker van de openingstreffer tegen Heracles, heeft een opmerkelijke voetbalcarrière achter de rug. De middenvelder uit Uruguay voetbalde tussen 2011 en 2013 voor FC Groningen en FC Emmen. Hij keerde daarna terug naar Zuid-Amerika, om in 2019 kortstondig op te duiken bij SC Cambuur. Na twee seizoenen bij profclubs in Uruguay kwam hij vorig jaar uiteindelijk bij HHC terecht, dat zevende staat in de tweede divisie.

Woensdagavond brak Jones de wedstrijd tegen Heracles open met een rake kopbal uit een corner. Na iets meer dan een uur spelen scoorde Drost, oud-speler van Heracles, de 2-0 uit een vrije trap.

De overwinning was "dik, dik verdiend", vertelde Drost na afloop telefonisch in Langs de Lijn En Omstreken. "In de competitie draaien wij niet heel lekker op dit moment. Het heeft, denk ik, ook te maken met dat we gewoon niet veel te verliezen hadden in zo'n wedstrijd."

HHC-doelpuntenmaker Drost na zege op Heracles: 'Dik, dik verdiend'

In Amsterdam dacht AFC al eerder op voorsprong te komen tegen PEC, maar een doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. AFC bleef gedurfd de aanval zoeken en kreeg in de 80ste minuut weer een grote mogelijkheid. Een vrije trap zeilde richting de bovenhoek, maar PEC-doelman Mike Hauptmeijer lette goed op en bracht redding.

Oud-jeugdspeler nekt PEC

Het was invaller Been die zes minuten later uit een corner de winnende treffer binnenkopte. De spits verruilde drie jaar geleden de jeugdopleiding van AFC voor die van PEC. Na een kort uitstapje naar de academie van de Italiaanse Serie A-ploeg Lecce keerde hij vorig seizoen terug bij AFC.

De treffer was extra bijzonder voor Been, want hij maakte tegen PEC Zwolle zijn eerste minuten in de hoofdmacht van AFC. Met zijn allereerste balcontact kopte hij zijn ploeg naar de overwinning, nog geen minuut nadat hij het veld in was gekomen.

"Ik heb me met trillende handjes klaargemaakt", vertelde hij in Langs de Lijn En Omstreken over zijn invalbeurt. "Ik kreeg een tip over wie ik moest dekken. De ruimte kwam er, ik zocht het gaatje en hij viel erin. Ik ben ontzettend blij dat ik het team zo heb mogen helpen."

Met allereerste balcontact bezorgt invaller Been AFC overwinning op PEC

Fortuna Sittard had de nodige moeite bij Sparta Nijkerk, dat op de tiende plaats staat in de derde divisie. Een benutte strafschop van Alen Halilovic bracht uiteindelijk de beslissing in de 0-1 zege.

Ook FC Groningen had het lastig met een amateurclub, Rijnsburgse Boys. Door een doelpunt van Marvin Peersman plaatste FC Groningen zich ten koste van de tweededivisionist alsnog voor de volgende ronde: 0-1.

Excelsior versloeg FC Den Bosch na verlenging met 2-1. Siebe Horemans opende in de eerste helft de score voor de Rotterdammers. In de tweede helpt sleepte Jaron Vicario er in de zevende minuut van de blessuretijd een verlenging uit. Daarin benutte Excelsior-middenvelder Julian Baas een strafschop: 2-1.