NOS NieuwsAangepast

Morgen onstuimige middag, zware avondspits door storm Ciarán, treinen rijden wel

Nederland moet zich morgen klaarmaken voor storm Ciarán, die in de avondspits voor overlast kan zorgen door zware windstoten en veel regen. Naar verwachting bereikt Ciarán in de loop van morgenochtend de Nederlandse kust.

"Er staat 's ochtends al wel veel wind, maar de piek ligt in de middag", zegt NOS-weervrouw Roosmarijn Knol. "Op de stranden en op zee gaat het stormen. Daar wordt windkracht 9 verwacht, met windstoten van 95 en 110 kilometer per uur. In de kuststrook, in het westelijkste deel van het land, wordt het stormachtig, kracht 8 met windstoten rond de 100 kilometer per uur. Ook kan het in het westen lange tijd flink doorregenen."

Omdat Ciarán een zuiderstorm is, krijgt ook een groot deel van het midden van het land met een vrij krachtige tot krachtige zuidenwind te maken. Hier moet rekening worden gehouden met windstoten van 80 tot 95 kilometer per uur.

Bomen nog in blad

In de loop van morgenavond neemt de wind af, maar in het uiterste westen blijft het ook in de nacht nog redelijk onstuimig, voorspelt Knol.

"Bijzonder aan deze storm is dat door de warme herfst met veel regen de bomen nog in blad staan en de grond nat is als een spons", zegt Knol. "Daardoor hebben vooral zwakkere bomen kans om om te waaien. Dat is een groot verschil met een herfststorm in bijvoorbeeld eind november, als al het blad al gevallen is."

'Werk morgen thuis'

De ANWB adviseert mensen om morgen thuis te werken. Door de harde wind en regen en door incidenten als omgevallen bomen en afgewaaide takken kunnen er langere files dan gebruikelijk ontstaan.

Het KNMI heeft vooralsnog code geel uitgegeven voor storm Ciarán, behalve in het noordoosten van het land waar geen waarschuwing geldt. Mogelijk wordt later vandaag besloten om op te schalen naar code oranje. De bond roept mensen op om in ieder geval de verkeersinformatie goed in de gaten te houden.

Treinen rijden gewoon

Ook de NS adviseert de reisplanner te gebruiken, maar het vervoersbedrijf heeft geen grote ingrepen in de landelijke dienstregeling gedaan. Wel wordt de Zeeuwse lijn losgekoppeld van de rest van Nederland. De treinen pendelen morgen tussen Vlissingen en Roosendaal en tussen Roosendaal en de Randstad. Reizigers tussen Zeeland en de rest van Nederland hebben daardoor een extra overstap.

Razendsnel de oceaan over

Ciarán lag gisteravond nog ten oosten van Canada en maakt vandaag razendsnel de oversteek over de Atlantische Oceaan. Vanavond wordt de kern vlak ten zuiden van Ierland verwacht en vervolgens koerst hij morgen over Engeland richting de Noordzee.

Vooral Frankrijk, Engeland, Wales en de Benelux worden naar verwachting zwaar getroffen.

De Franse weerdienst waarschuwt op X voor storm Ciarán:

In Frankrijk is in Bretagne en Normandië in enkele departementen langs de kust voor vanavond en vannacht code rood afgegeven, het hoogst mogelijke alarmniveau. In de westelijke punt van Bretagne worden tegen middernacht al rukwinden van 130 t/m 150 kilometer per uur verwacht, die in de loop van de nacht toenemen tot 170 kilometer per uur. De bevolking is opgeroepen na 21.00 uur vanavond binnen te blijven.

Veerdiensten geschrapt

Daarnaast geldt in een brede strook van Bretagne tot aan de grens met België code oranje voor hevige wind en/of wateroverlast. Ook in Zuid-Engeland en de Kanaaleilanden zetten mensen zich schrap voor de storm.

Aan de zuidkust geldt vanavond en vannacht code oranje voor de harde wind en op het Kanaaleiland Jersey is code rood afgegeven. Ook zijn er op veel plaatsen waarschuwingen voor overstromingen, aangezien er veel regen wordt verwacht.

Verschillende veerdiensten tussen Frankrijk en Engeland, naar de Kanaaleilanden en tussen Frankrijk en Ierland zijn geannuleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl