Grote golven bij de Oostkust van Schotland
NOS Nieuws

Twee doden in Schotland door storm Babet, ook extreem weer verwacht in Scandinavië

In Schotland zijn twee doden gevallen door de storm Babet. Een 57-jarig slachtoffer was door het noodweer in de rivier Lee terechtgekomen en verdronken. Een tweede slachtoffer, een 56-jarige man overleed nadat er een boom op zijn bestelbusje was gevallen.

In de stad Brechin aan de oostkust zijn ongeveer 400 huizen geëvacueerd vanwege hoogwater. De Britse weerdienst heeft code rood afgegeven. Dat is in Groot-Brittannië een uitzonderlijke maatregel: de laatste keer dat het gebeurde was in 2020.

Storm Babet teistert Schotland

De Met Office spreekt van uitzonderlijke regenval. De verwachting is dat er evenveel regen zal vallen als normaal in een maand. Er wordt vooral gewaarschuwd voor het gevaar van snelstromend water en plotselinge overstromingen.

Scandinavië zet zich schrap

De verwachting is dat ook Scandinavië en Noord-Duitsland te maken krijgen met het extreme weer. In verschillende landen zijn waarschuwingen afgegeven.

De storm zal het oostelijke deel van het Deense schiereiland Jutland waarschijnlijk het hardst treffen, maar Deense eilanden in de Oostzee bereiden zich eveneens voor. Daarnaast liggen het zuiden van Zweden, Noord-Duitsland en delen van Noorwegen in de verwachte lijn van de storm.

Hans Peter Wandler van het Deens Meteorologisch Instituut meldt dat het waarschijnlijk een historische storm zal worden. Nog onduidelijk is wat de impact gaat zijn: "We gaan zien of het een storm wordt die eens in de twee jaar voorkomt, of eens in de honderd jaar", zegt hij tegen de Deense krant Ekstra Bladet.

Laagwater Waddenzee

Nederland merkt niet veel van de gevolgen van storm Babet. Wel varen er vandaag minder veerboten van en naar de Waddeneilanden. De stormachtige oostenwind die storm Babet veroorzaakt in andere delen van het continent, maakt dat de waterstand van de Waddenzee zo laag is dat sommige afvaarten niet plaatsvinden.

Door het extreme weer staat het water op sommige plekken wel anderhalve meter lager dan normaal. Dat is een unieke situatie, die maar eens in de tien jaar voorkomt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl