Luis Rubiales
NOS VoetbalAangepast

Voormalige bondsvoorzitter Rubiales in beroep tegen schorsing van drie jaar

De wereldvoetbalbond FIFA heeft de voormalige voorzitter van de Spaanse voetbalbond Luis Rubiales voor drie jaar geschorst. Dat betekent dat hij in die periode geen voetbalgerelateerde activiteiten mag uitvoeren op landelijk en internationaal niveau.

Rubiales heeft inmiddels laten weten dat hij in beroep gaat tegen de straf. "Ik zal deze zaak tot de hoogste rechtbank voeren om te zorgen dat er gerechtigheid is en dat de waarheid aan het licht komt", schreef hij op X.

De voormalige bondsvoorzitter lag onder vuur nadat hij Jennifer Hermoso, speelster van het Spaanse voetbalelftal, na de gewonnen WK-finale in augustus plots vol op de mond had gekust. Het incident veroorzaakte opschudding in het Spaanse voetbal en daarbuiten.

Luis Rubiales kust Jennifer Hermoso na de gewonnen WK-finale

"De heer Rubiales is maandag op de hoogte gesteld van de voorwaarden van het besluit van de disciplinaire commissie van de FIFA", aldus de wereldvoetbalbond in een verklaring. "In overeenstemming met de relevante bepalingen van de disciplinaire code van de FIFA heeft hij tien dagen de tijd om een gemotiveerde beslissing aan te vragen. Tegen de beslissing kan mogelijk beroep worden aangetekend bij de FIFA-beroepscommissie."

Aanvankelijk verzet

Rubiales verzette zich aanvankelijk hevig. Hij hield vol dat Hermoso had ingestemd met de kus, maar de voetbalster liet weten dat ze het niet leuk had gevonden. Rubiales vertrok in september. Hij was sinds 2018 voorzitter van de Spaanse bond.

Er loopt inmiddels ook een strafrechtelijk onderzoek tegen Rubiales. Dat volgde nadat Hermoso aangifte van aanranding had gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl