NOS Nieuws

Wekdienst 27/10: Bretly D. voorgeleid • Regenboog Verkiezingsdebat

Goedemorgen! Bretly D. wordt voorgeleid in de Rotterdamse rechtbank en vanavond debatteren politieke kopstukken over lhbti-onderwerpen.

Maar eerst het weer: vanochtend valt op veel plekken in het land regen. Alleen in het uiterste noorden is het droog. In de middag trekken opnieuw talrijke buien over het land. In het westen is daarbij kans op onweer. Het wordt 11 tot 14 graden bij een meest matige zuidwestenwind.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De advocaat-generaal van de Hoge Raad komt met een advies over onrechtmatige adoptie uit Sri Lanka. Als de Hoge Raad uiteindelijk vindt dat de Staat nalatig was, kunnen geadopteerden een schadevergoeding eisen.
  • De woensdag in Amsterdam aangehouden Bretly D. wordt in de Rotterdamse rechtbank voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die beslist of en zo ja hoelang hij in voorarrest blijft. D. wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijk schietincident in Rotterdam en een steekincident in Zutphen.
  • Vanavond is het COC's Regenboog Verkiezingsdebat in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Landelijke politieke kopstukken debatteren over actuele lhbti-onderwerpen.
  • De EU-leiders komen bijeen voor de tweede dag van hun top in Brussel. Demissionair premier Rutte en zijn collega's bespreken onder meer hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de Europese economie kan concurreren met die van bijvoorbeeld China en de Verenigde Staten.

Wat heb je gemist?

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil zoals verwacht dat de rente op de studieschuld van studenten die onder het leenstelsel vielen, omlaaggaat. In de Tweede Kamer kregen verschillende voorstellen om dat te regelen genoeg steun. Voor sommige studenten gaat de rente op 1 januari omhoog van 0,46 procent naar 2,56 procent. Dat kan duizenden euro's schelen.

Zoals verwacht stemde de Kamer in met een plan om de belastingregeling voor expats te versoberen. Het geld dat daarmee wordt opgehaald moet ten goede komen aan de studenten die onder het leenstelsel vielen, de zogeheten pechgeneratie. Gisteren tekende de meerderheid zich al af voor het voorstel van het Kamerlid Omtzigt, GroenLinks-PvdA, Volt en de ChristenUnie. Vanaf 2029 zou die versobering jaarlijks zo'n 200 miljoen euro moeten opleveren.

Nu hebben hoogopgeleide buitenlandse werknemers een belastingvoordeel ten opzichte van Nederlandse werknemers. Expats hoeven nu vijf jaar lang geen belasting te betalen over ten hoogste 30 procent van hun loon. Het voorstel verkort die periode naar ten hoogste twintig maanden. Daarna geldt voor 20 maanden een 20-procentsregeling, en in de 20 maanden daarna nog een 10-procentsregeling.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Al jaren bezorgt de Amerikaanse rivierkreeft de waterschappen veel kopzorgen. Hij vernielt op grote schaal oevers en bodems en blijft zich maar verspreiden. Maar daar lijkt nu eindelijk iets tegen gevonden: de kreeftensleuf:

Nieuw wapen in de strijd tegen de vernielzuchtige rivierkreeft

Fijne vrijdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl