De Chinese straaljager kwam volgens de VS op drie meter afstand van de B-52
NOS Nieuws

VS: Chinees gevechtsvliegtuig naderde Amerikaans toestel tot op 3 meter

Het Amerikaanse leger zegt dat een Chinees gevechtsvliegtuig afgelopen dinsdag te dicht bij een Amerikaans B-52-gevechtsvliegtuig is gekomen. Het Chinese toestel vloog volgens de Amerikanen op drie meter afstand van de B-52-bommenwerper. Dat gebeurde tijdens "routineoperaties" boven de Zuid-Chinese Zee in het internationale luchtruim, meldt het leger.

Op openbaar gemaakte beelden van het Amerikaanse leger is de actie goed te zien:

Chinees gevechtsvliegtuig nadert Amerikaans toestel tot op 3 meter

"De Chinese piloot vloog onveilig en onprofessioneel en vertoonde slecht vliegmanschap door ongecontroleerd hard te vliegen, onder, voor en dicht bij de B-52", zeggen de Amerikanen. "Daardoor dreigden de vliegtuigen met elkaar te botsen." Het Indo-Pacific Command zegt bezorgd te zijn dat de piloot niet door had "hoe dicht hij was bij het veroorzaken van een botsing".

Eerder deze maand zei het Amerikaanse ministerie van Defensie dat Chinese gevechtsvliegtuigen sinds 2021 zo'n 200 keer dicht bij Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben gevlogen. Maar volgens Peking maakt Washington de Chinezen op deze manier zwart en hebben de Amerikanen daarmee "politieke bijbedoelingen".

Gespannen situatie

De relatie tussen de VS en China is al tijden gespannen, onder meer vanwege het handelsconflict tussen de landen, mensenrechtenkwesties en de oorlog in Oekraïne. Verder is er de situatie rond Taiwan, dat China ziet als afvallige provincie, en de geopolitieke strijd over de Zuid-Chinese Zee. China claimt grote delen van het gebied, maar ook andere landen in de omgeving zeggen daar aanspraak op te maken. De zee is een van de drukste handelsroutes ter wereld.

China en de VS houden wel contact met elkaar. Gisteren begon de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi met een driedaags bezoek aan de VS. Hij spreekt daar onder meer met minister Blinken (Buitenlandse Zaken). Het is de verwachting dat de presidenten Biden en Xi elkaar op een later moment ook zullen ontmoeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl