De Chinese defensieminister Li Shangfu vlak voor zijn toespraak in Singapore
NOS Nieuws

Chinese defensieminister tegen VS: 'Bemoei je met je eigen zaken'

De Chinese minister van Defensie Li Shangfu heeft een eventuele confrontatie met de VS een "ondraaglijke ramp" genoemd. "Het valt niet te ontkennen dat een ernstig conflict of confrontatie tussen China en de VS een ondraaglijke ramp voor de wereld zal zijn", zei hij tijdens de Azië's hoogste veiligheidstop, de Shangri-La-dialoog, die in Singapore wordt gehouden.

In een uitgebreide toespraak herhaalde Li veel van Pekings bekende standpunten, waaronder de claim op Taiwan, die hij van landsbelang voor China noemde. Hij beschuldigde de VS en anderen van "inmenging in de interne aangelegenheden van China" door Taiwan defensiesteun te geven en door diplomatieke bezoeken op hoog niveau af te leggen, refererend aan het bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden afgelopen vorig jaar augustus.

Li zei dat zijn land dialoog verkiest boven confrontatie. Volgens hem is de wereld groot genoeg voor China en de VS om samen te groeien en kunnen de twee landen goed naast elkaar functioneren. "China en de VS hebben verschillende systemen en veel andere verschillen", zei de minister in zijn eerste grote toespraak sinds hij in maart werd benoemd.

Jakhalzen en wolven

Wel had de Chinese defensieminister een waarschuwing naar de VS. "Zoals de tekst van een bekend Chinees liedje luidt: 'Als vrienden ons bezoeken, verwelkomen we ze met goede wijn. Als jakhalzen of wolven komen, zullen we ze tegemoet treden met jachtgeweren'."

Li zei ook onomwonden dat de VS vooral met zijn eigen zaken moet bemoeien, toen hem werd gevraagd over een incident waarbij een Chinees gevechtsvliegtuig vlak voor de neus van een Amerikaans vliegtuig vloog.

"De beste manier voor landen is om geen acties met marineschepen en straaljagers uit te voeren rond het grondgebied van andere landen", zei hij via een tolk. "Wat heeft het voor zin om daarheen te gaan? In China zeggen we altijd: bemoei je met je eigen zaken."

'Bemoei je met je eigen zaken'

Aanleiding voor Li's uitspraken is de wrijving met de VS in de Straat van Taiwan, de officieuze grens tussen Taiwan en China. Zo passeren Chinese schepen vaker de mediaanlijn, wat in Taiwan als een provocatie wordt gezien. Peking ziet op zijn beurt de aanwezigheid van Amerikaanse schepen in dat gebied als uitlokking.

Dat bleek ook gisteren toen de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin waarschuwde voor de gevolgen van een conflict over Taiwan. "Vergis je niet, een conflict in de Straat van Taiwan zou verwoestend zijn", waarschuwde Austin.

Toch moeten er volgens Li gemeenschappelijke gronden en belangen gevonden worden. "Om de bilaterale banden aan te halen en de samenwerking te verdiepen", voegde hij eraan toe.

Handdruk

Het was de bedoeling dat tijdens de top in Singapore er een gesprek zou zijn tussen de twee defensieministers maar dat zou zijn afgeslagen door Li. Wel werd er afgelopen vrijdag kort handen geschud. Een pover alternatief ,vond de Amerikaan. "Een hartelijke handdruk tijdens een diner is geen vervanging voor een inhoudelijke discussie."

Vannacht meldde de VS nog dat een Chinees schip in de Straat van Taiwan een Amerikaanse torpedobootjager passeerde op een afstand van zo'n 140 meter. De Amerikaanse marine sprak van een gevaarlijke situatie.

Li verdedigde de actie van het Chinese schip en zei dat de internationale vrijheid van scheepvaart nooit een excuus mag zijn voor machtsvertoon van de VS in de Straat van Taiwan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl