NOS NieuwsAangepast

Filipijnen boos op China na aanvaring in Zuid-Chinese Zee

De Filipijnen hebben China opnieuw opgeroepen om te stoppen met "provocerende acties" in de Zuid-Chinese Zee. Gisteren voer een schip van de Chinese kustwacht tegen een Filipijnse boot, die werd ingezet om een eilandje te bevoorraden.

Manilla spreekt van "gevaarlijke blokkeringsmanoeuvres" door het Chinese schip. Het heeft ook de Chinese ambassadeur ontboden en een diplomatiek protest ingediend, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van de Filipijnen zei dat de Filipijnse boot is beschadigd door de Chinese actie, maar dat niemand gewond is geraakt.

Beelden van de aanvaring zijn hier te zien:

Aanvaring tussen Chinees en Filipijns schip

De confrontatie was bij een ringeiland in de Zuid-Chinese Zee, dat in het Westen de Second Thomas Shoal wordt genoemd. Dat atol ligt bij de Spratly-eilanden, ten westen van de Filipijnen. Zoals bij veel eilanden in die eilandengroep claimen verschillende landen in de regio dit atol. In dit geval wordt het eiland en het omliggende koraalrif geclaimd door zowel China als de Filipijnen, dat er een kleine militaire aanwezigheid heeft.

Het Filipijnse schip was bezig met het bevoorraden van de BRP Sierra Madre, een voormalig oorlogsschip dat aan de grond is gezet door de Filipijnen bij de Second Thomas Shoal.

De Chinese kustwacht had het over een "kleine aanvaring" tussen een van zijn schepen en de Filipijnse boot. Volgens de kustwacht werd de boot gebruikt om "illegaal bouwmateriaal" naar het oorlogsschip te vervoeren en was de blokkade rechtmatig.

De Filippijnen beschuldigden China ervan de waarheid over de aanvaring van zondag "opzettelijk te verdoezelen". "Wat gisteren gebeurde, was een ernstige en flagrante schending van het internationaal recht en een escalatie van China's expansionistische en agressieve acties", zei de Filipijnse minister van Defensie Teodoro.

De Zuid-Chinese Zee is een van de drukste handelsroutes ter wereld en tegelijk een van de meest betwiste gebieden. Al jaren zijn er spanningen tussen China, Taiwan, de Filipijnen, Vietnam, Maleisië en Brunei over territoriale claims. Dat leidt regelmatig tot confrontaties op zee.

Correspondent Mustafa Marghadi bezocht afgelopen zomer de Spratly-eilanden, waar landen in de regio al jaren 'eilandjepik' spelen:

Eilandjepik in betwiste wateren, op 'vakantie' in de Zuid-Chinese zee

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl