NOS Voetbal

Oranje wint niet zomaar twee keer van Schotland: 'Dat wordt wel onderschat'

Martens: 'Moeten ervoor zorgen dat we ook van mindere landen winnen'

De Nederlandse voetbalsters zijn nog altijd in de race voor groepswinst in de Nations League en plaatsing voor de Olympische Spelen. Sterker, Oranje heeft de zaken in eigen hand door de winst onlangs op vice-wereldkampioen Engeland na de domper tegen België.

"Ja, dat is lekker, dat wil je altijd", trapt Lieke Martens de open deur moeiteloos in. Maar de ervaren aanvalster vergeet niet de realiteit scherp in het oog te houden. Want Engeland verrassen is leuk, maar je hebt er geen bal aan als je de wedstrijden tegen mindere landen niet ook wint.

Zoals tegen Schotland, vanavond in Nijmegen en dinsdag in Glasgow de tegenstander.

"Dat zijn uitdagingen. Daarom is het belangrijk dat we vrijdag meteen scherp aan de wedstrijd beginnen, alles onder controle houden en effectief zijn", doceert Martens, die onlangs met twee goals tegen Manchester United haar club Paris Saint-Germain naar de groepsfase van de Champions League hielp.

"Dat klinkt simpel", gaat ze verder, "maar dat is het niet. We moeten niet vergeten dat het vrouwenvoetbal zich zo ontwikkeld heeft dat je niet zomaar twee keer van Schotland wint. Dat wordt wel onderschat. Maar met de kwaliteit die wij in ons team hebben, vind ik wel dat we goede resultaten moeten halen."

Absolute topprestatie

Schotland gaf een maand geleden een visitekaartje af door in Sunderland maar net van Engeland te verliezen. "Ze hebben toen een absolute topprestatie geleverd en eigenlijk tegen de verhouding in met 2-1 verloren", zag bondscoach Andries Jonker.

"Ze hadden minimaal een punt verdiend. Dat geeft wel aan waar Schotland staat. Een prima ploeg, die zich heel goed ontwikkelt. Een van de vele landen die razendsnel aansluit bij de top."

Jonker waarschuwt voor Schotland: 'Hadden punt verdiend tegen Engeland'

Martens, tegen Engeland goed voor een treffer en een assist, kan dat alleen maar bevestigen. "Schotland heeft een aantal individueel goede speelsters op wie we moeten blijven letten. Maar we zullen vooral naar onszelf moeten kijken. We moeten vast aan de bal zijn en het spel gaan maken. We moeten veel kansen creëren. Dat zou heel mooi zijn."

Dat moet Oranje doen met een ploeg die drie vraagtekens kent. Die achter de naam van Vivianne Miedema, net terug van een zware knieblessure, is duidelijk. Het is echter nog afwachten hoe het herstel vordert van Wieke Kaptein, die aan een valpartij op de training een pijnlijke schouder overhield, en Victoria Pelova, die ziek is geweest.

'Heel zwartwit bij ons'

Dat laatste vraagteken komt voor Jonker op een verkeerd moment. In de verdediging moet hij immers ook vaste kracht Dominique Janssen al missen. Zonder rechterwingback Pelova wordt de te leggen defensieve puzzel nog lastiger voor de 61-jarige Amsterdammer.

"Ja, maar ik weet inmiddels wat iedereen kan", lijkt hij zich geen al te grote zorgen te maken. "Een aantal speelsters kan op verschillende posities uit de voeten. Veel speelsters die op een hoog niveau spelen bij een goeie club. Natuurlijk is het een puzzel, want het is anders dan anders. Maar ongetwijfeld vinden we een oplossing."

De Nederlandse voetbalsters bereiden zich voor op het duel in de Nations League tegen Schotland

Een grotere klus is wellicht het elftal te behoeden voor onderschatting. "De groep weet inmiddels hoe ik erover denk", reageert de bondscoach. "En de groep heeft al zo vaak bevestigd gekregen hoe het werkt. Op het moment dat we tegen dit soort landen doen wat we moeten doen - onze kansen benutten en geen steken laten vallen - winnen we elke keer weer. Maar als we dat niet doen, verliezen we elke keer weer."

"Het ligt heel zwartwit bij ons. Maar iedereen weet wat haar te doen staat: dit soort landen geen seconde onderschatten, ze hoogst serieus nemen, volle bak spelen, dicht tegen je top aan. Dan komt het goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl