NOS Voetbal

Telstar-trainer Snoei zet spelers die regenboogshirt weigeren uit selectie

Telstar-trainer Snoei over weigeren regenboogshirt: 'Daar zijn spelers vrij in'

De vier spelers van eerstedivisieclub Telstar die weigeren om morgenavond een regenboogshirt te dragen in de wedstrijd tegen TOP Oss, zijn voor dat duel uit de selectie gezet.

"Prachtig shirt, ik zou het aantrekken", stelt coach Mike Snoei. "Maar het zit dieper, het heeft niet met het shirt te maken." Het shirt is onderdeel van Telstar All Together, een campagne waarmee de club wil laten zien voor verbinding en inclusie te staan.

Snoei wil de namen van de spelers niet noemen, maar geeft toe dat ze makkelijk op te zoeken zijn. Het zou gaan om clubtopscorer Zakaria Eddahchouri, Leonardo Rocha de Almeida, Mohammed Tahiri en Alae-Eddine Bouyaghlafen.

"Het gaat er niet om wie het zijn, maar wij zijn wel ambassadeurs van Telstar en we dragen dat shirt met enthousiasme", legt Snoei uit. "Het is wel jammer dat er dan vier spelers zijn die daar net even iets anders over denken."

Het speciaal ontworpen regenboogshirt.

De spelers zullen niet verder gestraft worden volgens Snoei. "De boodschap gaat juist om tolerantie. Als er nog meer consequenties aan zouden zitten, respecteren wij niet wat zij hebben besloten."

Vier topgasten

De reden voor het weigeren van het shirt heeft volgens Snoei te maken met het feit dat het een hele brede boodschap treft. "Het shirt staat er vooral voor dat iedereen welkom is en dat is echt Telstar. Het idee dat deze spelers daar niet achter staan, klopt niet. Het zijn vier topgasten."

Ze staan volgens de trainer ook achter de boodschap, "maar er zitten ook dingen tussen die ze niet willen promoten", licht hij verder toe. "Tolerant zijn betekent dat wij hun keuze ook moeten respecteren."

Topscoorder Eddahchouri is een van de spelers die er niet bij zal zijn tegen TOP Oss

Telstar houdt vaker campagnes die staan voor inclusie en dus is de weigering van de spelers opvallend te noemen. "Misschien hadden wij als club het ook beter kunnen doen en moeten we dit al aangeven wanneer we spelers aantrekken", geeft Snoei toe.

Sportief heeft de keuze ook gevolgen "en dat raakt de vier spelers nog het meest", vertelt Snoei. "Het is wel jammer dat onze betere vorm onderbroken wordt door zoiets wat veel belangrijker wordt gemaakt dan het sportieve, ook al is het terecht."

Commotie

Het komt regelmatig voor dat spelers weigeren deel te nemen aan dergelijke initiatieven. Een voorbeeld hiervan is voormalig Telstar-speler Redouan El Yaakoubi, die vorig seizoen zijn aanvoerdersband bij Excelsior verloor omdat hij niet wilde meedoen aan de OneLove-campagne van de KNVB.

Onlangs, op Coming Out Day, kondigde de voetbalbond aan dat het dragen van de aanvoerdersband een persoonlijke keuze wordt. Dat betekent dat aanvoerders van betaald voetbalclubs de band alleen nog zullen dragen als de club of de speler dit zelf wenst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl