Redouan El Yaakoubi
NOS Voetbal

El Yaakoubi na kritiek op weigeren OneLove-band: 'Blijkbaar niet iedereen even vrij'

"De conclusie is dat niet iedereen even vrij is." Voetballer Redouan El Yaakoubi komt tot die slotsom na een week waarin hij zijn aanvoerdersband bij Excelsior is kwijtgeraakt, omdat hij weigerde mee te doen aan de OneLove-campagne van de KNVB.

"We pleiten er (in die campagne) voor dat iedereen er mag zijn en keuzes mag maken zoals hij dat zelf wil, maar als ik gebruik wil maken van die vrijheden, dan pas je niet in het straatje, dan gelden die vrijheden niet meer."

Willekeur en selectieve verontwaardiging

El Yaakoubi geeft die uitleg aan het YouTube-kanaal van Salaheddine Benchikhi. In een twintig minuten durend gesprek deelt hij de nodige sneren uit.

Hij beticht de KNVB en de spelersvakbond van willekeur, verwijt Excelsior een gebrek aan communicatie en de media doen in zijn ogen aan selectieve verontwaardiging.

"We zijn in Nederland best wel selectief in waar we iets in willen ondernemen", zegt El Yaakoubi over de - in zijn ogen - willekeur van de KNVB en spelersvakbond VVCS.

"We dragen wél een speciale aanvoerdersband vanwege Oekraïne, maar over al die andere oorlogen die overal in de wereld gaande zijn hoor ik vrij weinig. Alsof die vormen van geweld minder belangrijk zijn. Dat irriteert me."

Dat gegeven in combinatie met religieuze overwegingen hebben El Yaakoubi doen besluiten om de OneLove-aanvoerdersband niet te dragen. "Het is ook een vorm van vrijheid om die keuze te maken."

"Dat betekent niet dat ik tegen die groepering (de lhbti-gemeenschap, red.) ben, maar ik ben ook niet vóór die groepering. Ik voelde me niet geroepen om ambassadeur of uithangbord te zijn."

Andere aanvoerders

De uitleg dat de campagne een breder doel dient dan alleen de steun aan lhbti-personen, is aan El Yaakoubi niet besteed. "OneLove is voor mijn gevoel in het leven geroepen voor die community. Tik maar eens 'regenboog' in op google, dan zie je hetzelfde."

"Ik weet ook dat er meer aanvoerders zijn die de band liever niet dragen, maar dat ze bang zijn voor de kritiek. Of ze zijn niet mondig genoeg om publiekelijk uit te leggen waarom ze het niet willen."

Ze wisten ook van mijn situatie. Daarom neem ik het bepaalde mensen binnen Excelsior kwalijk dat ik op dat moment in die positie ben gezet.

Redouan El Yaakoubi

El Yaakoubi besloot daarom een aanvoerdersband te dragen met het woord 'respect' erop. "Zo heb ik dat met de club afgesproken, dat ik de boodschap op mijn eigen manier zou uitdragen. Het was ze dus duidelijk dat ik niets met die OneLove-actie te maken wilde hebben."

Spandoek

De 27-jarige verdediger paste er dan ook voor om kort voor de aftrap met alle andere spelers van Excelsior en tegenstander Cambuur plaats te nemen achter een OneLove-spandoek. "Dat zou superhypocriet zijn natuurlijk."

"Dat spandoek lag waarschijnlijk al een week klaar en het is ook vrij groot, dus er zullen veel mensen bij de club van op de hoogte geweest zijn. En ze wisten ook van mijn situatie. Daarom neem ik het bepaalde mensen binnen Excelsior kwalijk dat ik op dat moment in die positie ben gezet."

Twintig spelers van Excelsior en Cambuur bij het spandoek, El Yaakoubi en Azarkan weigerden

Zo stonden er slechts twintig spelers bij het spandoek, ook Marouan Azarkan weigerde, terwijl El Yaakoubi toen net even bezig was zijn veters te strikken. Dat beeld zorgde voor de nodige verontwaardiging en werd uitvoerig besproken in tv-programma's en kranten.

"Maar over Ajax-aanvoerder Dusan Tadic, die de OneLove-band onder zijn eigen aanvoerdersband droeg, is geen ophef geweest," stelt El Yaakoubi de rol van de media aan de kaak.

"Of neem Max Verstappen. Die deed tijdens een actie van Black Lives Matter precies hetzelfde als wat ik deed. Hij zei dat hij tegen discriminatie is, maar dat op zijn eigen manier wil uitdragen in plaats van te knielen."

"Maar de mensen die mij nu veroordelen, vonden destijds dat Verstappen het recht had om dat zo te doen. Of dat selectieve verontwaardiging is? Helaas wel. Dat werkt polariserend en de media werken daaraan mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl