NOS VoetbalAangepast

'Vrij pijnlijk' besluit KNVB op Coming Out Day: OneLove-band wordt eigen keuze

Oranje over One-Love band: 'Dat mag nooit een item zijn voor een wedstrijd'

De KNVB roept clubs niet meer op om tijdens eredivisiespeelrondes actief mee te doen aan de OneLove-campagne. Dat betekent dat de captains van betaald voetbalclubs de bijbehorende en veelbesproken aanvoerdersband alleen nog dragen als de club of speler dat zelf wil.

Houssin Bezzai, programmamanager racisme en discriminatie bij de KNVB, zei dit tijdens een symposium woensdag op Coming Out Day. Hij vertelt dat KNVB doorgaat met de maatschappelijke campagne en dat clubs zelf moeten bepalen wat ze gaan doen. "Ik ben benieuwd hoe ze ermee omgaan".

'Vrij pijnlijk'

Thijs Smeenk, bestuurslid van de John Blankenstein Foundation (een stichting die opkomt voor homo-acceptatie in de sport), heeft in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken geen goed woord over voor het besluit van de KNVB. Hij noemt het moment om het bekend te maken "vrij pijnlijk".

Smeenk denkt dat clubs niet doordrongen zijn van de problemen als ze niet expliciet gevraagd worden om deel te nemen. Hij twijfelt niet aan de goede intenties van de voetbalbond, maar vreest wel dat de aandacht voor geaardheid ondergesneeuwd raakt.

Ook COC Nederland en de Roze Kameraden, de lhbti+supportersclub van Feyenoord, uiten gezamenlijk in een reactie hun teleurstelling op het besluit van de KNVB. "Terwijl homofobe spreekkoren recent nog door de stadions schalden, besloot de KNVB uitgerekend op Coming Out Dag om het dragen van de OneLove-aanvoerdersband optioneel te maken", verzuchten de organisaties.

Ze noemen het "een diep triest en onbegrijpelijk besluit, waarbij het er toch op z'n minst de schijn van heeft dat de voetbalbond is gezwicht voor de tegenstanders." Beide organisaties roepen de KNVB op om het besluit terug te draaien.

Steeds meer discussie

Vorig seizoen was er veel commotie over de OneLove-campagne, die zich richt op het bestrijden van racisme en discriminatie in het voetbal, maar vooral de aandacht vestigt op de rechten van lhbtiq+'ers.

De toenmalige aanvoerders van Feyenoord en Excelsior, Orkun Kökcü en Redouan El Yaakoubi, weigerden destijds de band te dragen. Die laatste is door de gebeurtenissen sinds maart geen aanvoerder meer van de club. Excelsior zegt dat de houding van El Yaakoubi ruis opleverde binnen de club. De voetballer zei zelf dat hij respect voor iedereen en elkaars normen en waarden belangrijk vindt.

Kökcü zei dat zijn geloofsovertuiging ook een rol speelde bij het besluit.

In Nederland heb je een groot probleem als je in het stadion een regenboogvlag ophangt.

Thijs Smeenk, bestuurslid van de John Blankenstein Foundation

Smeenk zegt dat er de laatste jaren "een bepaalde stroming" op gang is gekomen, waardoor er discussies over de OneLove-band zijn losgebarsten. Hij zegt dat aanvoerders in de eredivisie voor de introductie van de OneLove-campagne in 2020 al regenboogbanden droegen en dat er toen nauwelijks ruchtbaarheid aan werd gegeven.

"Tot één, twee jaar geleden ben ik best positief geweest, maar ik vind dat er nu sprake is van achteruitgang. Er is veel meer agressie en weerstand vanuit de samenleving."

Daar heeft Smeenk ook een verklaring voor. Volgens hem kom dat omdat het allang niet meer gaat over homoseksuele relaties, maar ook over identiteit.

Spottend

Smeenk wijst op spottende opmerkingen die hij soms op scholen krijgt tijdens workshops. "Wat als ik mij een hond of een auto voel? Dring het mij niet op of laat onze kinderen met rust", zijn zaken die hij te horen krijgt. "Dat hoorde ik jaren geleden niet."

Volgens hem is Nederland op het gebied van homo-acceptatie voorbijgestreefd door omringende landen. "Ik was drie weken geleden bij Arsenal-PSV en daar zie je in het stadion een regenboogvlag hangen van een gay-supportersgroep. Dat zie je ook bij andere clubs in Engeland, maar ook in Duitsland. In Nederland heb je een groot probleem als je dit doet."

Smeenk put hoop uit (heteroseksuele) voetballers die zich uitspreken. Zij kunnen namelijk hun collega's helpen. "Voetballers worstelen ook met dit probleem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl