PSV-supporters voorafgaand aan Champions League-duel met Lens
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

PSV 'schaamt zich diep' voor rellen bij Champions League-duel met Lens

Bij rellen voorafgaand aan de Champions League-wedstrijd tussen RC Lens en PSV zijn gisterenavond 24 mensen lichtgewond geraakt. Dat meldt de Franse politie. Om hoeveel Nederlandse supporters het gaat, is niet bekend.

PSV laat weten zich "diep te schamen" voor de gebeurtenissen van dinsdagavond in Lens.

"Ondanks dat we in contact zijn met alle supportersgroepen richting deze wedstrijd, gaat het mis in de rust", meldt een woordvoerster. "We steken er veel energie en tijd in om te blijven praten met supportersverenigingen en dan verstiert een kleine groep het. We zijn nu bezig met het onderzoek in samenwerking met de Franse autoriteiten, de beelden zijn opgevraagd en als we zien wie het zijn, zullen we de daders hard aanpakken."

PSV-supporters teleurgesteld

Zo'n tweeduizend PSV-supporters waren aanwezig in de Franse stad. In het centrum raakte een deel slaags met aanhangers van Lens en de politie. De politie zette traangas en wapenstokken in, zo is te zien op beelden van een Franse journalist.

De Supportersvereniging PSV schrijft in een reactie op X dat de Franse politie "wéér volstrekt onnodig disproportioneel geweld inzet".

Voorzitter van de supportersvereniging Rob Bogaarts vindt ook dat het merendeel van de fans zich voorbeeldig gedragen heeft. "Er zijn allerlei dingen fout gegaan, laat dat duidelijk zijn. En ik kan niet ontkennen dat er dingen over en weer zijn gegooid, maar nu bestaat het beeld alsof wij allemaal zware hooligans zijn. Dat is natuurlijk onzin."

"Er is een kleine groep waar we ons zorgen om maken. Je hebt er altijd een klojo tussen lopen, die het verpest. Laten we daarop inzoomen."

Met stoelen gegooid

Ook tijdens de wedstrijd was het onrustig, schrijft Omroep Brabant. Er werd over en weer met stoelen gegooid en enkele stukken vuurwerk belandden in het vak met Lens-supporters.

Politie in het stadion

Volgens een verslaggever van de omroep was de mobiele eenheid snel ter plekke om een confrontatie in het stadion te voorkomen.

PSV-spits Luuk de Jong was niet te spreken over het gedrag van de relschoppers. "Dat is altijd vervelend, dit soort dingen wil je niet zien. Het is een klein groepje dat dat doet. Ze verpesten het voor de anderen", zei hij na afloop van het duel, dat in 1-1 eindigde. "Als we uitwedstrijden moeten spelen zonder fans, dan tref je daar ook de spelers mee."

Ook vorig seizoen rellen

De Eindhovense club staat er na vorig seizoen bij de Europese voetbalbond UEFA al niet goed op. PSV-supporters richtten toen, na de uitwedstrijd tegen Arsenal in de Europa League, vernielingen aan en ook gooiden ze met voorwerpen.

De UEFA strafte PSV toen met het spelen van één uitwedstrijd zonder fans, bij de Noorse club Bodø/Glimt. PSV moest daarnaast ook een boete betalen van 40.000 euro en met Arsenal overleggen over het vergoeden van de schade. Of de rellen in Lens ook dit keer tot een straf leidt voor PSV, is nog niet duidelijk.

Deel artikel: