Elye Wahi viert zijn goal tegen Arsenal
NOS Voetbal

PSV-tegenstander Lens kent zwaar seizoen, maar leeft op in de Champions League

Aan de hand van een ontketende Löis Openda en de fanatieke supporters in het Stade Bollaert-Delelis werd er vorig seizoen behoorlijk gedroomd bij RC Lens. Het kampioenschap was zó dichtbij. Maar dit jaar is iedereen terug op aarde in het noorden van Frankrijk. PSV treft dinsdagavond in de Champions League een wisselvallige ploeg.

Waar ze in Deventer de Adelaarshorst hebben en in Rotterdam De Kuip, hebben ze bij Lens zo hun eigen vesting waar tegenstanders het lastig hebben. De spelers van Lens weten zich namelijk gesteund door een fanatieke aanhang, die dicht op het veld zit.

Mede door die steun van bijna 38.000 fans was de ploeg vorig seizoen thuis schier onverslaanbaar. Van alle competitiewedstrijden voor het eigen publiek werd er maar één verloren en één gelijkgespeeld.

De fanatieke aanhang van RC Lens

'Sang et Or' (bloed en goud), zoals de bijnaam luidt, had niet alleen met het publiek goud in handen, maar ook met voormalig Vitesse-aanvaller Openda. De spits was dreigend en scoorde veel. Hij maakte 21 doelpunten, ongeveer een derde van de totale productie van de ploeg.

Dankzij zijn goals streed Lens lang mee om het kampioenschap, maar Paris Saint-Germain haalde uiteindelijk één punt meer.

Nieuwe spelers

Door het indrukwekkende vorige seizoen staat Lens nu sinds 21 jaar weer in de Champions League. Maar het gevoel in Noord-Frankrijk is deze zomer wel omgeslagen. Lens moest sterkhouders als Openda (RB Leipzig) en Seko Fofana (Al-Nassr) voor tientallen miljoenen laten gaan. Ook middenvelder Alexis Claud-Maurice was belangrijk, maar ging na zijn huurperiode terug naar OGC Nice.

En dat lijkt toch zijn weerslag te hebben op het elftal. De ploeg van trainer Franck Haise trok voor 30 miljoen Elye Wahi aan van Montpellier, maar hij weet het net nog niet zo makkelijk te vinden als Openda. Na zeven competitiewedstrijden staat er pas één competitiedoelpunt achter de naam van de 20-jarige bewegelijke spits.

Trainer Franck Haise

Een andere aankoop van Haise was Stijn Spierings. Dat werd geen succes. De middenvelder vertrok binnen drie maanden alweer, terug naar zijn vorige club Toulouse FC.

"Hij is een goede speler, daar is geen discussie over", zei Haise in Franse media. "Maar we moeten toegeven dat het moeilijk ging. We hebben onszelf de tijd gegeven en geprobeerd te kijken of het op het veld zou kunnen werken. En we hebben het uiteindelijk op moeten geven."

Ligue 1 vs. Champions League

Zonder Spierings is Lens inmiddels negen wedstrijden onderweg in de Franse competitie. Van de hosanna van vorig seizoen is weinig meer over. Lens staat op de veertiende plek, twee punten boven de degradatiestreep. Er werd dit seizoen pas twee keer gewonnen in de Ligue 1. Vooral scoren is een probleem, Lens maakte dit seizoen pas acht treffers in negen duels.

Maar de ploeg heeft twee gezichten. Zo matig als het gaat in de Franse competitie, zo voortvarend is de start in de Champions League. De Fransen pakten bij Sevilla een punt (1-1) en wisten thuis te stunten tegen Arsenal (2-1 zege). In die laatste wedstrijd speelde Lens goed georganiseerd en met veel energie.

Stand in groep B

Het is niet een ploeg die, zoals PSV dat wellicht graag zou zien, in een hoog tempo met veel druk naar voren speelt. Spelend in een 3-4-2-1-formatie wordt geduldig gewacht op het juiste moment om er razendsnel uit te komen.

In het aanvalsspel zijn spelers als verdediger Facundo Medina en de vleugelspelers Przemyslaw Frankowski en Deiver Machado belangrijke schakels. Zij zoeken vaak de weg naar voren.

Machado maakte dit seizoen drie goals en is de topscorer van de Franse ploeg, al scoorde de Colombiaan nog niet in de Champions League.

Bosz op zijn hoede voor wisselvallig Lens: 'Het blijft een goed elftal'

In de jacht op goals treft PSV met Brice Samba een flinke sta-in-de-weg . De 29-jarige doelman, aanvoerder van 'Sang et Or', debuteerde in juni niet voor niets in de Franse nationale ploeg. Een kleine twee weken geleden zat Samba nog op de bank in de Johan Cruijff Arena, toen Frankrijk het Nederlands elftal versloeg.

PSV is dus gewaarschuwd, voor een wisselvallige ploeg die opleeft zodra de Champions League-hymne klinkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl