Peter Bosz tijdens de persconferentie
NOS Voetbal

Bosz kent de tactiek van Lens: 'Ze spelen hetzelfde systeem sinds de promotie'

Dinsdagavond keert Peter Bosz terug in Frankrijk. De huidige PSV-trainer stond ruim een jaar aan het roer bij Olympique Lyonnais. Nu gaat hij met de ploeg uit Eindhoven tegen RC Lens op jacht naar de eerste Champions League-zege van het seizoen.

Echt volgen deed Bosz de Franse competitie het afgelopen jaar niet meer. In Nederland wordt de Ligue 1 volgens de oefenmeester weinig in beeld gebracht. Toch weet hij waar hij dinsdagavond aan begint. "Ik heb ze de afgelopen jaren van dichtbij gezien. We hebben er zelf tegen gespeeld dus ik weet waar het elftal toe in staat is."

"Lens is met Seko Fofana en Loïs Openda wel twee belangrijke spelers kwijtgeraakt, maar ze hebben daar met Elye Wahi een goede spits voor teruggehaald."

Geen Lang en Bella-Kotchap

PSV moet het dinsdagavond doen zonder Noa Lang, die eerder deze maand in de eredivisiewedstrijd tegen Sparta een hamstringblessure opliep. Ook Armel Bella-Kotchap behoort niet tot de selectie.

Bosz op zijn hoede voor wisselvallig Lens: 'Het blijft een goed elftal'

Lens is na een jarenlange crisis terug in de Champions League. Aan het einde van de jaren negentig en het begin van deze eeuw eindigde de club bijna elk jaar in het linkerrijtje in de Franse competitie. In 1998 werd zelfs de landstitel veroverd.

Daarna raakte de club in verval en degradeerde Lens maar liefst drie keer. Sinds 2020 zijn ze terug in de Ligue 1. Na twee zevende plaatsen werd vorig jaar met de tweede plek de hoogste positie sinds 2002 behaald, toen Lens ook als tweede eindigde. Maar op dit moment staat Lens weer in het rechterrijtje, op de vijftiende plaats.

"Het blijft voor mij een goed elftal dat een heel herkenbaar systeem speelt", zegt Bosz. "Vanaf het moment dat ze gepromoveerd zijn, spelen ze dit systeem." Het gaat volgens Bosz om een 3-4-3-formatie, waarbij er met veel intensiteit wordt gespeeld.

"En dat in combinatie met het publiek. De fans zwepen de spelers nog een keer op. Dat zorgt voor een geweldige voetbalsfeer, dan gaat het wel tekeer."

Spannende poule

Voor PSV is het erop of eronder. De eerste wedstrijd van de huidige Champions League-campagne werd met 4-0 verloren bij Arsenal. Tegen Sevilla behaalden de Eindhovenaren een puntje. Lens stuntte daarentegen door te winnen van Arsenal. Toch ligt het volgens Bosz nog helemaal open in groep B.

Champions League groep B

"Doordat Arsenal niet gewonnen heeft bij Lens, staan we met vier ploegen nog bij elkaar. Zelfs wij met een puntje. Het is vaak zo dat de derde en vierde wedstrijd cruciaal zijn."

Het doel is helder voor Bosz en PSV: "We gaan er alles aan doen om te overwinteren in de Champions League, en daarvoor moeten we resultaten halen. We willen winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl