Omstanders dragen een bewusteloos meisje uit de metro en leggen haar op het perron
NOS NieuwsAangepast

Iraans meisje (16) dat bewusteloos uit de metro werd gedragen is 'hersendood'

Een Iraans tienermeisje dat begin deze maand in coma zou zijn geraakt na een vermeende confrontatie met de moraalpolitie is hersendood. Dat melden Iraanse staatsmedia. Volgens Hengaw, een Iraanse mensenrechtenorganisatie in ballingschap, werd de 16-jarige Armita Geravand hardhandig aangepakt door een lid van de moraalpolitie in de metro van Teheran.

Op sociale media gingen beelden rond waarop te zien is dat omstanders een bewusteloos meisje uit de metro dragen en op het perron leggen. Geravand zou zich niet hebben gehouden aan de strenge kledingvoorschriften die gelden voor vrouwen in Iran. Op eerdere bewakingsbeelden was te zien hoe ze zonder hijab de metro instapt.

Mensenrechtenorganisaties beschuldigen de Iraanse moraalpolitie van mishandeling, maar de Iraanse autoriteiten spreken dit tegen. De autoriteiten beweren dat Geravand een te lage bloeddruk had, waardoor ze flauwviel. De staatstelevisie gaf vandaag een update over haar gezondheidstoestand. Ze zou "ondanks inspanningen van de medische staf" hersendood zijn.

Mahsa Amini

De vermoedelijke mishandeling gebeurde een jaar na de dood van de Iraans-Koerdische Mahsa Amini. De 22-jarige vrouw werd opgepakt door de moraalpolitie, omdat ze haar hoofddoek niet correct zou hebben gedragen. Volgens ooggetuigen werd ze na haar arrestatie in een politiebusje mishandeld. Haar dood leidde tot maandenlange massale protesten.

De Iraanse politie trad keihard op tegen deze demonstranten. Volgens mensenrechtenorganisaties vielen er zeker 522 doden. Zo'n 20.000 betogers belandden in de gevangenis.

De protestgolf werd breed gesteund en verspreidde zich over de rest van de wereld. Online verschenen video's van vrouwen die uit solidariteit een stuk haar afknipten. Hoofddoeken belandden op brandstapels.

Celstraffen voor journalisten

Even verdween de moraalpolitie uit het straatbeeld, maar inmiddels wordt er weer volop gepatrouilleerd. Ook hangen er op verschillende plekken in het land camera's om vrouwen op te sporen die zich niet aan de kledingvoorschriften houden. Winkels en bedrijven die vrouwen zonder hoofddoek helpen, worden gesloten.

Vandaag legde een Iraanse rechtbank gevangenisstraffen op aan twee vrouwelijke journalisten die vorig jaar verslag deden van de dood van Mahsa Amini. Niloufar Hamedi kreeg een gevangenisstraf van zeven jaar opgelegd, Elahe Mohammadi een gevangenisstraf van zes jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl