Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bij het persgesprek na het staatsbezoek aan Zuid-Afrika
NOS Nieuws

Koningspaar in Zuid-Afrika: mooi bezoek, protesten waren verwacht

Voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima kwamen de protesten die vanochtend werden gehouden bij hun bezoek aan een slavernijmuseum in Kaapstad niet onverwacht. "Het is prima dat dat gebeurde", zei de koning in het persgesprek aan het einde van hun staatsbezoek aan Zuid-Afrika. "Dat hadden we wel verwacht. Die emoties zijn heel begrijpelijk."

De betoging van zo'n honderd mensen leidde vanochtend tot enige hectiek, toen het koningspaar na het bezoek naar hun auto probeerde te lopen. De demonstranten, van de inheemse Khoisan-bevolking, vroegen met leuzen als "Respecteer ons" en "Wij willen compensatie" aandacht voor het slavernijverleden van Zuid-Afrika.

De koning toonde daar begrip voor. Hij wees erop dat de Khoisan eeuwen geleden zijn verdreven door Nederlanders en nog steeds geen thuisland hebben. "Het is goed dat die emoties naar buiten komen. En het is goed dat die felheid er is." Daardoor kan volgens hem verder worden gebouwd aan "heling en verzoening".

Koningin Máxima sloot zich daarbij aan. Ze had niet het idee dat de betogers het specifiek gemunt hadden op het koningspaar. "Ze wilden hun emoties laten zien", zei ze. "Niet alleen aan ons, maar aan de hele wereld."

Koning over protest: 'Goed dat die emoties naar buiten komen'

Behalve het slavernijmuseum in Kaapstad bezochten Willem-Alexander en Máxima de afgelopen drie dagen onder meer het Apartheidsmuseum in Johannesburg en een botanische tuin. De koning sprak aan het slot van een "mooi, inhoudelijk en relevant" staatsbezoek.

"Zeker omdat we tegen de achtergrond van een roerige geopolitieke situatie onderwerpen als Oekraïne, het Midden-Oosten en Sahel goed hebben kunnen bespreken", aldus de koning. "Maar ook andere zaken die bilateraal spelen. Het was een mooi bezoek."

Erkenning van slaverij-excuses

Speciale waardering had Willem-Alexander voor het feit dat de Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa erkenning heeft uitgesproken voor de Nederlandse slavernij-excuses van eerder dit jaar. De koning zei dat hem dat emotioneerde en dat hij er "heel dankbaar" voor is.

Die erkenning van de excuses sprak Ramaphosa overigens uit in een persverklaring die woensdag werd verspreid, aan het begin van het staatsbezoek in Pretoria. Bij het voorlezen ervan sloeg hij de bewuste passage over.

Koning dankbaar voor erkenning excuses: 'Tijd voor heling'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl