Koninklijk paar door boze menigte demonstranten bij museum Kaapstad
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben door een boze menigte een weg naar hun auto moeten vinden na een bezoek aan het Slave Lodge-museum in Kaapstad.
Zo'n honderd mensen demonstreerden in traditionele kleding en riepen leuzen als "Jullie stelen onze cultuur", "Respecteer ons" en "Wij willen compensatie". Ze vroegen daarmee aandacht voor het slavernijverleden van Zuid-Afrika.
De betogers horen bij de Khoisan, de inheemse bevolking van Zuid-Afrika. De excuses van de koning voor het Nederlandse slavernijverleden zijn voor hen niet genoeg: ze willen ook daden zien, zo zeggen ze. Willem-Alexander bood op 1 juli van dit jaar excuses aan voor het slavernijverleden. Een half jaar eerder deed premier Rutte dat al namens de Nederlandse Staat.
De sfeer voor het Slave Lodge-museum was aanvankelijk gemoedelijk. Het koningspaar sprak buiten met enkele demonstranten en twee van hen mochten mee naar binnen. Toen meer betogers naar binnen wilden, sloeg de sfeer om. De poorten van het museum werden daarop uit voorzorg gesloten.
"Het ging er even stevig aan toe", zegt NOS-verslaggever Albert Bos. "Men ging eerst in gesprek met een kleine groep demonstranten, maar die groep werd steeds groter. Er ontstond wat duw- en trekwerk omdat mensen naar binnen wilden."
Het is niet voor het eerst dat Willem-Alexander en Máxima bij een officieel bezoek te maken krijgen met demonstranten. In januari onderbrak een demonstrant een college op Aruba, waarbij prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig waren. Ook zij wilde daarmee aandacht vragen voor het slavernijverleden.
Erkenning excuses niet uitgesproken
Het is de derde en laatste dag van het staatsbezoek van het koninklijk paar aan Zuid-Afrika, op uitnodiging van president Ramaphosa. Het is het eerste staatsbezoek aan een Afrikaans land sinds Willem-Alexander op de troon zit.
Bij de welkomstceremonie in Pretoria sprak president Ramaphosa in het bijzijn van het koninklijk paar niet van het "erkennen van de excuses", terwijl dat wel in de verklaring stond die hij voorlas en die vooraf was verspreid. In die verklaring werd gesproken van een "belangrijke stap richting verzoening, repareren en het helen van oude wonden", maar die woorden werden dus niet uitgesproken.
In plaats daarvan sprak de Zuid-Afrikaanse president alleen van erkenning van "de aanwezigheid" van het koninklijk paar en "de rol die uw land speelt in onze ontwikkeling".