NOS NieuwsAangepast

Vervoersbedrijf Arriva verkocht aan Amerikaanse investeerder

Vervoersbedrijf Arriva krijgt een nieuwe eigenaar. De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn, dat het bedrijf sinds 2010 in handen heeft, heeft een overeenkomst gesloten met I Squared Capital. Dat Amerikaanse bedrijf houdt zich bezig met investeringen in infrastructuur wereldwijd.

Persbureau Reuters meldt dat er een bedrag van 1,6 miljard euro met de overname is gemoeid. In totaal worden alle tien Europese markten van de Arriva-groep overgenomen door I Squared Capital. De voornaamste reden voor Deutsche Bahn om Arriva te verkopen is om zich meer te kunnen richten op het uitbreiden van het Duitse spoorwegstelsel.

Arriva regelt in meerdere provincies in Nederland trein- en streekvervoer. Met name in het noorden, oosten en Limburg rijden er treinen van het bedrijf, dat ongeveer 5500 werknemers in Nederland heeft. Aan de werkzaamheden in Nederland gaat niets veranderen, zegt een woordvoerder tegen de NOS. Ook de werknemers zullen geen consequenties ondervinden.

Lefinvesteerders

"De aankondiging van vandaag is mooi nieuws voor Arriva Group en ook voor ons als Arriva Nederland," aldus Anne Hettinga, ceo van Arriva Nederland. "We gaan nu met een nieuwe eigenaar de toekomst vol vertrouwen in." Deutsche Bahn benadrukt dat de I Squared Capital Arriva zal helpen te groeien op het gebied van elektrisch vervoer.

FNV Spoor gaf deze week al aan de verkoop slecht nieuws te vinden. Volgens bestuurder Henri Janssen moet je bij het openbaar vervoer geen marktwerking willen. "Het zijn lefinvesteerders die alleen maar met geld bezig zijn", zei hij in vakblad SpoorPro. "De praktijk leert dat dit soort partijen iets opkoopt, het vervolgens uitkleedt en verkoopklaar maakt, met de intentie er zo veel mogelijk uit te slepen."

Eerder werden al andere delen van Arriva verkocht, zoals de tak in Zweden en Portugal. Dit jaar werden nog Arriva Servië, Denemarken en Polen van de hand gedaan.

De deal zal naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar worden afgerond. De zaak moet nog wel worden goedgekeurd door onder andere het Duitse ministerie van Transport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl