Een trein van Arriva
NOS NieuwsAangepast

Arriva wil trajecten van NS overnemen, stapt naar ACM

Arriva wil vanaf 2026 een aantal spoorlijnen gaan exploiteren waar nu nog NS-treinen rijden. De vervoerder wil op termijn 24 stoptrein- en 2 intercitytrajecten overnemen, zegt Arriva-topman Anne Hettinga tegen de Volkskrant. Om dat voor elkaar te krijgen, stapt de vervoerder naar de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Die spoorlijnen behoren tot het hoofdrailnet. Sinds jaar en dag wordt de concessie daarvoor onderhands gegund aan de NS, dat daarmee gevrijwaard blijft van concurrentie. Vervoerders als Arriva verzetten zich daar al langer tegen, ook via de rechter, maar tot nu toe zonder succes.

Stapsgewijs

Daarom probeert Arriva het nu op een andere manier via de ACM. Het bedrijf heeft gisteren verzoeken ingediend om vanaf 2026 stapsgewijs steeds meer spoorlijnen te exploiteren. De vervoerder wil ieder jaar een paar nieuwe lijnen introduceren, onder meer op de trajecten Amsterdam-Hoorn, Zwolle-Utrecht en Vlissingen-Breda. Ook wil Arriva de intercity naar Brussel overnemen van de NS.

Die trajecten gaan, als het aan het kabinet ligt, met de volgende concessie weer naar de NS (periode 2025 tot 2033). Arriva denkt toch een kans te maken op die lijnen omdat er nog geen handtekening staat onder het contract tussen het kabinet en de NS. Ook de Tweede Kamer moet zich nog buigen over de concessie, waarin ook de omstreden spitsheffing is opgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl