Teleurstelling bij de Grieken als Nederland scoort
NOS Voetbal

Heet avondje tegen Oranje eindigt voor Grieken in gevecht tegen de tranen

  • Thierry Boon

    in Athene bij het Nederlands elftal

  • Thierry Boon

    in Athene bij het Nederlands elftal

Het woord anticlimax komt blijkbaar niet voor niets uit de Griekse taal. Daar waar de voetballers van het Nederlands elftal het uitschreeuwden van vreugde, likten de Grieken hun wonden in Athene.

Een terugblik van het door Oranje met 0-1 gewonnen EK-kwalificatieduel vanuit Grieks oogpunt, waar er vooraf stiekem werd gehoopt op een stunt.

Dromen

Plots konden ze er weer van dromen. De Grieken op een eindtoernooi, iets wat de Europees kampioen van 2004 sinds het WK van 2014 al niet meer gelukt was. Het gevoel was al best goed, maar werd vorige week nog beter na de 2-0 winst op Ierland en kwam tot een hoogtepunt na de 2-1 nederlaag van concurrent Nederland tegen de Fransen.

Het geloof op succes was er echt. Niet alleen bij de Griekse nationale ploeg, maar ook bij oudgedienden Angelos Charisteas en Yannis Anastasiou: dit Griekenland kon weleens gaan stunten tegen het Nederlands elftal.

De basiself van Griekenland voor het beslissende EK-kwalificatieduel met Oranje.

Jarenlang lukte het de Grieken niet eens om tijdens interlands het stadion uit te verkopen. Opvallend voor een land dat toch bekend staat om haar fanatieke fans, waarbij het woord heksenketel te pas en vooral te onpas wordt gebruikt.

In de 'finale van de EK-kwalificatie' tegen het gehavende Nederland vlogen de kaarten in het laatste etmaal voor de wedstrijd plots over de Griekse toonbanken. Niet dat de drukbezette Atheense wegen werden gedomineerd door toeterende auto's met wapperende vlaggen, maar het duel begon wel te leven.

"Dit wordt een van de belangrijkste duels uit mijn carrière", sprak aanvoerder Anastasios Bakasetas vooraf dan ook. "Iedere Griek die begint met voetballen, droomt van zulke wedstrijden."

"Wij zullen top moeten zijn en Oranje net iets minder, dan maken we kans", wist de realistische bondscoach Gustavo Poyet, die zijn aanvoerder vooraf in elk interview een oproep zag doen aan de Griekse fans om naar het stadion te komen.

Gustavo Poyet, de Uruguayaanse bondscoach van de Grieken, zou aan het slot van het duel met rood worden weggestuurd.

"Ik verwacht dat ze ons met hart en ziel zullen aanmoedigen", zei Bakasetas. En dat deden zijn landgenoten, met laserpen en al. De oranjeshirts van Nederland kregen ongevraagd groene accenten.

In een rommelig duel miste Wout Weghorst in de eerste helft een strafschop, na rust kregen Steven Bergwijn en Xavi Simons al snel grote kansen, terwijl Griekenland tussendoor gevaarlijk werd. Maar het bleef lang 0-0.

Het bleek brandstof voor de Griekse fans, waarbij de fluitconcerten bij Nederlands balbezit steeds intensiever werden. Met de brilstand nog op het bord mocht men immers blijven hopen. Één doelpunt en de Grieken konden het EK ruiken.

Entree eredivisietopscorers

Dertien minuten voor tijd werd Georgios Giakoumakis gebracht, de voormalig eredivisietopscorer van VVV-Venlo. Terwijl de tijd weg begon te tikken, begon het spel van Oranje steeds meer scheuren te vertonen. Het piepte en kraakte bij vlagen.

Panagiotis Retsos en Konstantinos Mavropanos nemen het strijdplan voor de slotfase tegen Nederland door.

Met minder dan tien minuten te gaan, kwam ook Vangelis Pavlidis binnen de lijnen, de Griekse doelpuntenmachine van AZ. Steeds vaker werden de steeds onzeker ogende Nederlanders opzijgezet door de Grieken. Zou het dan toch?

Het verwachte hete avondje Athene ging richting het kookpunt met de opstomende Grieken, gesteund door een enorme hoeveelheid decibellen vanaf de tribunes. Het werd een gevecht, waarbij inzet en passie belangrijker werden dan techniek en tactiek.

In de chaos van de slotfase was het Pavlidis die voor de Griekse tragedie zorgde, door Denzel Dumfries in het strafschopgebied naar beneden te trekken. Aanvoerder Virgil van Dijk pakte zijn verantwoordelijkheid en verzilverde de strafschop: 0-1.

Moegestreden ploften de Grieken na het laatste fluitsignaal op het bruine gras van het Agia Sofiastadion. Alles gegeven, met lege handen tot gevolg. Meer dan een warm applaus van de Griekse fans werd het niet.

Gedesillusioneerd sjokten de Griekse voetballers diep na middernacht voorbij de pers. De meesten, zoals Pavlidis en Giakoumakis, te teleurgesteld om te reageren.

Waterige ogen, trillende stem

Doelman Odysseas Vlachodimos nam, met trillende stem en waterige ogen, wel de tijd. "Ik sta hier met gemengde gevoelens. Natuurlijk, we hebben verloren. Maar we kunnen trots zijn op wat we hebben laten zien tegen zo'n groot voetballand. Nederland is goed, dat weten we, maar ik denk dat wij vandaag ook wel wat hadden verdiend."

Uitblinker Vlachodimos stopte de strafschop van Weghorst, maar die van Van Dijk was hem in blessuretijd te machtig.

De uitblinkende Griekse doelman Odysseas Vlachodimos stopte een strafschop van Wout Weghorst.

"Ik kreeg verschillende hoeken door", gaf Vlachodimos na afloop aan. "De ene van de keeperstrainer en de andere van Konstantinos Tsimikas, die met Van Dijk bij Liverpool speelt. Uiteindelijk koos ik voor mijn eigen gevoel. Dat bleek fout helaas."

De Griekse opleving rond het nationale team was slechts van korte duur, al is de kans op het EK nog niet helemaal verdwenen. De Grieken hebben nog de play-offs als achtervang.

Daar wilde Vlachodimos nog niet aan denken. Voordat het gesprek eindigde in tranen, liep hij snel door. Op weg naar de uitgang, op weg naar huis.

Bekijk de samenvatting van het EK-kwalificatiewedstrijd tussen Griekenland en Oranje hieronder.

Samenvatting EK-kwalificatieduel Griekenland - Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl