NOS SportAangepast

Olympische limiet Luijten bij marathon Amsterdam, Choukoud grijpt mis

Luijten geeft natte en koude Marathon Amsterdam kleur met olympische limiet

De 47ste editie van de Amsterdam Marathon heeft het zondag onder zware omstandigheden zonder parcoursrecords moeten doen. Bij de mannen won de Keniaan Joshua Belet in 2.04.18, bij de vrouwen zegevierde Meseret Belete in 2.18.19.

Regen en kou maakten het lastig voor de atleten.

Luijten verrast met olympische limiet

Bij de vrouwen verraste Anne Luijten. De 29-jarige atlete dook in haar derde marathon ooit met 2.26.36 veertien seconden onder de olympische limiet van 2.26.50. Ze verbeterde haar persoonlijk record met ruim vier minuten en is de tweede Nederlandse atlete na Sifan Hassan die aan de limiet heeft voldaan.

De door een blessure in Amsterdam afwezige Nienke Brinkman liep dit jaar ook onder de limiet, maar deed dat in de marathon van Boston waar geen limieten gelopen kunnen worden.

Boston kent een te groot hoogteverschil en voldoet ook niet aan de eisen wat betreft de afstand tussen start- en finishpunt. Nederland mag volgend jaar in Parijs maximaal drie atletes inschrijven voor de olympische marathon.

Luijten dolblij met limiet op marathon: 'Het was de dood of de gladiolen'

Luijten was dolgelukkig met haar prestatie. "Bizar", zei ze over haar uiteindelijke tijd. Haar voorbereiding van twaalf weken, voor een deel in St. Moritz, wierp zijn vruchten af. "Het was de dood of de gladiolen. Ik ging ervoor. Het ging in begin soepel, maar terug langs de Amstel begon het weer te regenen en waaien. Toen kreeg ik het heel zwaar."

Luijten arriveerde in het Olympisch Stadion met twee tempomakers aan haar zijde. "Die hebben me keurig afgezet hier. Ik had erg goede hazen."

Ze veroverde in april de Nederlandse titel op de marathon. Dat deed ze in Rotterdam. Dat was een emotionele gebeurtenis. Haar vader is ernstig ziek. "Ik ben blij dat hij dit heeft meegemaakt. Volgend jaar in Parijs is hij er waarschijnlijk niet meer bij."

Choukoud mist net olympische limiet

Khalid Choukoud deed bij de mannen ook een poging de limiet voor de Spelen in Parijs te lopen. De Nederlander kwam onder zware omstandigheden heel dicht in de buurt. Met 2.08.36 tekende hij voor een dik persoonlijk record. Hij had 2.09.34 achter zijn naam staan, vorig jaar gelopen in Amsterdam.

Choukoud bleef net boven de olympische limiet van 2.08.10. De 37-jarige atleet bereikte als tiende de finish. De winst was voor de Keniaan Joshua Belet in 2.04.18, ruim boven het parcoursrecord van 2,03.39 uit 2021.

Choukoud grijpt net naast olympische limiet: 'Superblij met tijd, limiet mogelijk'

"Ik ben superblij met deze tijd"', zei de 37-jarige Choukoud, die zich in Marokko voorbereidde op Amsterdam. Na een soepel begin kreeg de Nederlander na 25 kilometer wat fysieke problemen. "Ik kreeg wat last van mijn hamstrings", gaf hij na afloop aan. Het begon in die fase weer te regenen en harder te waaien. "Dat is slecht voor de spieren."

De ervaren loper ziet nog voldoende kansen voor deelname aan de olympische marathon in Parijs. "Onder goede omstandigheden is die limiet mogelijk. Ik heb nog twee kansen. Ik maak nog steeds een ontwikkeling door en dat op 37-jarige leeftijd", bleef hij positief.

Choukoud plaatste zich ook voor de Olympische Spelen in Tokio, maar stapte daar tijdens de marathon uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl