Nienke Brinkman
NOS SportAangepast

Brinkman moet limietjacht op marathon uitstellen: 'Heel zuur, ik keek ernaar uit'

De marathon van Amsterdam moet het zondag zonder een van zijn publiekstrekkers stellen. Nienke Brinkman heeft als gevolg van een blessure moeten afzeggen voor het evenement in de hoofdstad. De 29-jarige atlete had gehoopt er de limiet (2.26.50) voor de Olympische Spelen in Parijs te lopen.

Overbelasting in het bovenste deel van het onderbeen staat een start in Amsterdam in de weg. "Ik baal er enorm van, want ik heb er lang naar toegewerkt en ook al heel lang naar uitgekeken. Maar als ik nu een marathon ga lopen, kan ik het ook erger maken. En als ik moet uitstappen en ik haal de limiet niet en het is erger geworden, ben ik verder van huis."

Brinkman was al eerder dan gepland naar Nederland gekomen om het probleem op te lossen, maar de tijd is te kort gebleken. "Ik heb woensdag nog een looptest gedaan. Die verliep minder goed dan we hoopten. Toen was duidelijk dat het niet op tijd goed zou komen en is de knoop doorgehakt."

Geaccepteerd

"Je hoort van veel mensen dat dit erbij hoort. Maar je hoopt natuurlijk dat dit je in je carrière bespaard blijft. Het is echt heel zuur. Maar ik heb het wel geaccepteerd. Ik wil een race doen als ik echt kan racen en niet alleen maar denken: ik hoop dat ik het haal, vanwege die blessure. Ik denk dat dit een goede beslissing is."

Blessure kost Brinkman marathon Amsterdam: 'Ik zou het erger kunnen maken'

Een beslissing die overigens anders was uitgevallen als het zondag om de olympische marathon was gegaan. Dan was Brinkman, die vorig jaar het negentien jaar oude Nederlandse record van Lornah Kiplagat verbeterde en op 2.22.51 bracht maar dit jaar ruimschoots is overvleugeld door Sifan Hassan, zeker aan de start verschenen. "Ja. Honderd procent."

Nu beperkt ze zich tot alternatief trainen. "Ik denk dat ik ook het lopen binnenkort weer kan oppakken. En dan moet ik een plan gaan maken op welke marathon ik mij dan ga focussen om de limiet te lopen. Het hangt af van het herstel. Ik wil eerst beter worden."

Die limiet dacht Brinkman eerder dit jaar al te hebben gelopen in de marathon van Boston. Maar de Atletiekunie liet de hardloopster weten dat haar tijd van 2.24.58 vanwege het bijzondere parcours aan de Amerikaanse oostkust niet als geldig kon worden erkend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl