Nienke Brinkman na de finish van de marathon van Boston
NOS SportAangepast

Brinkman duikt in Boston onder olympische limiet, mislukte recordpoging Kipchoge

Nienke Brinkman heeft bij de marathon van Boston de olympische limiet gelopen. De 29-jarige Nederlandse, die in Amerika pas de vierde marathon van haar carrière liep, kon niet meestrijden om de podiumplaatsen, maar zette wel een tijd van 2.24.58 neer.

Daarmee voldeed ze aan de eis voor de Olympische Spelen van Parijs. De limiet daarvoor ligt namelijk op 2.26.50. Voorafgaand aan de marathon, die samen met New York, Chicago, Londen, Berlijn en Tokio tot de zogenaamde majors behoort, had ze gezegd "nog niet zo bezig" te zijn met de Spelen, maar "als het in Boston lukt, zou dat mooi zijn".

Na tien kilometer werd duidelijk dat Brinkman niet met de snelsten mee kon. Ze moest de voorste groep laten gaan en tegen het einde van de marathon kon ze ook de tweede groep niet meer volgen. Uiteindelijk kwam ze als vijftiende over de eindstreep.

De zege was voor Hellen Obiri. De 33-jarige Keniaanse langeafstandsspecialiste, die tweevoudig wereldkampioene op de 5.000 meter is, zette 2.21.38 neer.

Mislukte recordpoging

Bij de mannen waren alle ogen tijdens de 127ste editie van de Boston-marathon gericht op Eliud Kipchoge. De tweevoudig olympisch kampioen uit Kenia had namelijk aangekondigd niet alleen te willen winnen, maar ook het parcoursrecord te willen verslinden.

Eliud Kipchoge tijdens de marathon van Boston

De eerste dertig kilometer liep de 38-jarige Kipchoge vooraan. Het record van de marathon van Boston, dat sinds 2011 op 2.03.02 staat en in handen is van zijn landgenoot Geoffrey Mutai, had hij echter geen moment in zicht.

Kipchoge haakte na het meetpunt op dertig kilometer af bij de voorste groep en kwam uit op een tijd van 2.09.23. De winst was, net als vorig jaar, voor Evans Chebet. Hij kwam na 2 uur, 5 minuten en 54 seconden over de finish.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl