Advocaat Yehudi Moszkowicz
NOS NieuwsAangepast

Advocaat Moszkowicz opgepakt in Belgische gevangenis, ook kantoor doorzocht

Advocaat Yehudi Moszkowicz is eind vorige maand opgepakt in een gevangenis in België, waar hij was voor een bezoek aan een van zijn cliënten. Ook is zijn kantoor in Utrecht doorzocht. Moszkowicz wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, zegt het Belgische OM tegen De Standaard.

Volgens de krant werd Moszkowicz aangehouden in de gevangenis van Beveren, toen hij zijn cliënt Flor B. bezocht. Die wordt in België beschouwd als een grote speler binnen de cocaïnehandel in Antwerpen en omgeving. B. zou ook zaken hebben gedaan met Nederlandse criminelen, en heeft daarom behalve een Belgische advocaat ook een Nederlandse: Yehudi Moszkowicz.

De advocaat is weer vrijgelaten, maar onder bepaalde voorwaarden. Volgens De Standaard mag Moszkowicz geen contact meer hebben met B., zijn entourage en de andere advocaten in deze zaak.

Wat de verdenking van Moszkowicz precies inhoudt, is niet duidelijk. Tegen de krant ontkent Moszkowicz de aanhouding en verdenking. Op vragen van de NOS reageert hij niet.

Het Belgische OM bevestigt de aanhouding in de gevangenis aan de NOS, en zegt daarbij ook dat hij weer is vrijgelaten. Het federaal parket wil geen uitspraken doen over de verdenking waar De Standaard over schrijft.

Kantoor doorzocht

Het Nederlandse Openbaar Ministerie laat weten dat de politie eind september op verzoek van de Belgen het kantoor van Moszkowicz in Utrecht heeft doorzocht. Ook heeft het OM de Nederlandse Orde van Advocaten op de hoogte gebracht van de arrestatie.

De deken, een regionale toezichthouder binnen de advocatuur, heeft daarna met Moszkowicz zelf gesproken. Over de inhoud van dat gesprek wil de deken niets kwijt.

Vervolgstappen

De advocatenorde bevestigt dat hij is aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie. De deken heeft justitie om nadere informatie gevraagd om te kunnen bepalen of vervolgstappen nodig zijn. De deken kan bijvoorbeeld tuchtrechtelijke stappen in gang zetten.

Of de verdenking tegen Moszkowicz uiteindelijk stand houdt, zal moeten blijken. Maar volgens de Nederlandse Orde van Advocaten draagt wéér een arrestatie van een advocaat niet bij aan het vertrouwen in de advocatuur. Tegelijkertijd benadrukt de orde dat het overgrote deel van de beroepsgroep "zeer integer" werkt.

Weski

Yehudi Moszkowicz is de kleinzoon van Max Moszkowicz en een neef van Bram Moszkowicz. Het is de tweede keer dit jaar dat een advocaat in opspraak raakt vanwege een te nauwe band met een cliënt. In april werd Inez Weski opgepakt, ook vanwege een verdenking van deelname aan een criminele organisatie.

De 68-jarige Weski wordt ervan verdacht dat ze informatie van haar cliënt Ridouan Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught met zijn contacten in de buitenwereld had gedeeld. Na de aanhouding legde ze de verdediging van Taghi neer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl