Romeé Leuchter
NOS Voetbal

Leuchter wil met Ajax Champions League in: 'Het moet dit jaar gebeuren'

Voor het eerst sinds het seizoen 2020/2021 kunnen de vrouwen van Ajax zich plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Over twee wedstrijden winnen van FC Zürich is alles dat nog nodig is voor een ticket voor de groepsfase, te beginnen vanavond. "We moeten gewoon zorgen dat we winnen", stelt Ajacied Romée Leuchter nuchter vast.

Leuchter, 22 jaar oud, leek zich afgelopen zomer op te kunnen maken voor het WK voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland. Maar tegen de verwachting in was ze een van de afvallers in de laatste weken voor het toernooi.

Drie goals in drie duels

In de eredivisie is Leuchter het seizoen goed begonnen met drie goals in drie wedstrijden. Nu krijgen zij en haar club de kans om zich op het hoogste Europese niveau te laten zien. "Hier doe je het voor. Ik hoop dat we doorgaan en tegen die topploegen kunnen spelen. Dan laten we zien wat we kunnen."

Ajax op jacht naar plaatsing groepsfase Champions League: 'Dichterbij dan ooit'

Sinds de nieuwe opzet van de Champions League in 2021 is geen enkele Nederlandse club doorgedrongen tot de groepsfase. Zowel Ajax als FC Twente heeft nu een kans. Twente treft vanavond in de laatste voorronde het Zweedse BK Häcken.

"Als wij en FC Twente doorkomen, mogen we spelen tegen topploegen. Ik denk dat dit goed is voor het hele Nederlandse voetbal", aldus Leuchter.

Vorig jaar verloren de Amsterdammers in de laatste kwalificatieronde van Arsenal, de ploeg van onder anderen Vivianne Miedema, die uiteindelijk de halve finale haalde.

FC Zürich behoort, net als Ajax, niet tot de allersterkste teams van Europa. De Champions League is daardoor dichterbij dan ooit. "We hebben uitgesproken dat het dit jaar moet gebeuren. Ik denk dat we er klaar voor zijn", zegt Leuchter.

November 2022: Romeé Leuchter (staand derde van rechts) met Oranje tegen Costa Rica

Maar ook Leuchter zelf kan profiteren van de stap naar het hoogste Europese niveau. De aanvalster viel onverwacht af voor het WK en heeft daarnaast, in tegenstelling tot generatiegenoten als Esmee Brugts en Daphne van Domselaar, nog niet de stap naar het buitenland gemaakt.

"De wedstrijden in de Nederlandse competitie tellen ook mee, maar jezelf laten zien tegen Europese topploegen zegt wel iets meer", zegt Leuchter.

Welke toekomstplannen de Limburgse in haar achterhoofd heeft? "Natuurlijk wil ik de stap maken naar Oranje, dat lijkt me duidelijk." Een persoonlijk doel wil ze het niet noemen. "Ik wil mezelf gewoon laten zien en mijn best doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl