Rosa van Gool scoort de 2-2 tijdens de finale van de Eredivisie Cup tussen Ajax en FC Twente.
NOS Voetbal

Voetbalsters Ajax en FC Twente naar Zweden en Zwitserland in play-offs Champions League

De weg naar Europees voetbal voor de voetbalsters van Ajax en FC Twente loopt via Zwitserland en Zweden. Ajax treft in de play-offs om een ticket in de groepsfase van de Champions League het Zwitserse FC Zürich. FC Twente speelt tegen het Zweedse BK Häcken.

Met FC Zürich, kampioen van Zwitserland, en BK Häcken, dat net als Zürich al eens in de groepsfase van de Champions League speelde, treffen de Nederlandse clubs ploegen met relatief meer Europese ervaring.

Sinds de in 2021/22 vernieuwde Champions League-opzet haalde nog geen Nederlandse club het hoofdtoernooi. Toch hadden Ajax en FC Twente slechter kunnen loten. Grote teams werden ontlopen.

Ajax en FC Twente spelen eerst uit op 10 en 11 oktober. De returns staan gepland voor 18 en 19 oktober.

  • ANP
    De vrouwen van Ajax met de kampioensschaal van 2022/23
  • ANP
    De vrouwen van FC Twente met de beker van het bekertoernooi 2022/23

Vier clubs zijn op basis van prestaties in het afgelopen seizoen direct geplaatst voor het hoofdtoernooi: Barcelona (Champions League-winnaar), Olympique Lyonnais, Bayern München en Chelsea.

Als op 19 oktober bekend is welke clubs zich hebben geplaatst voor het hoofdtoernooi, volgt op 20 oktober de loting voor de groepsfase.

CL-voetbal van belang voor eredivisie

Plaatsing van Nederlandse clubs voor Europees voetbal is een belangrijk onderdeel van het plan van de KNVB om het vrouwenvoetbal te laten groeien. Als het aan de KNVB ligt, hoort de eredivisie voor vrouwen binnen enkele jaren tot de zeven beste competities van het continent.

Momenteel staat de eredivisie, waarvan afgelopen weekend het nieuwe seizoen is begonnen, nog op plek tien.

"Het zou mooi zijn als we voor het eerst de groepsfase gaan halen", zei Lucienne Reichardt, manager vrouwenvoetbal bij de KNVB, vorige week. Als één of twee Nederlandse topclubs meedoen in de Champions League helpt dat ook kleinere clubs in Nederland, legde Reichardt uit.

KNVB wil met vrouwenvoetbal meedoen in Europa: 'Naar top zeven van beste landen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl