Ajax wint teleurstellende Klassieker dankzij doelpunt van Hoekstra

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - Ajax

Ajax heeft de zesde editie van de Klassieker in de eredivisie vrouwen gewonnen. In een wedstrijd met weinig hoogtepunten sleepte Ajax op bezoek bij Feyenoord een overwinning eruit via het eerste doelpunt van dit seizoen van Tiny Hoekstra (0-1).

Ajax stijgt door de overwinning een plekje op de ranglijst, naar de vijfde plaats. Feyenoord blijft laatste.

Voorzichtig begin

De eerste helft tussen de twee topclubs begon erg voorzichtig. Beide ploegen kennen geen hele sterke start van het seizoen. Ajax had al gelijkgespeeld tegen laagvlieger Telstar en Feyenoord had in de eerste drie wedstrijden nog geen punten behaald.

De Amsterdammers hadden de bovenhand, maar konden geen vuist maken tegen een door tegenvallende vorm geplaagd Feyenoord. Vermoedelijk zaten de speelsters al met de Champions League-kwalificatiewedstrijden tegen FC Zürich in het achterhoofd.

Keepster Jacintha Weimar keerde bij Feyenoord terug onder de lat na een tumultueuze periode. Na een ongelukkig debuut bij het Nederlands elftal en een schorsing van twee wedstrijden vanwege een rode kaart in de verloren openingswedstrijd tegen FC Utrecht (4-2), probeerde ze de tegenslagen achter zich te laten in deze belangrijke wedstrijd.

Jacintha Weimar voorkomt een fout door net op tijd met de benen de poging te stoppen

Dat lukte aardig in het eerste bedrijf. Ajax creëerde weinig, maar bij de kleine kansen die ze hadden, oogde de 25-jarige doelvrouw solide. Chasity Grant kon voor de Amsterdammers in de 36ste minuut de score openen, maar Weimar sloot net op tijd haar benen.

De beste kansen waren echter voor de thuisploeg. Tegen het einde van de eerste helft kreeg Feyenoord via een fraaie actie van Zoï van de Ven de kans om de 1-0 te maken. Uiteindelijk wisten keepster Regina van Eijk en verdedigster Sherida Spitse uit de rebound van Cheyenne van den Goorbergh een doelpunt te voorkomen. Zo werd met de brilstand de kleedkamer opgezocht.

Hoekstra had al binnen enkele seconden in de tweede helft de voorsprong kunnen nemen voor Ajax, maar slaagde er niet in om haar eerste doelpunt te maken. De aanvalster schoot naast. In de 59ste minuut kreeg ze nog een kans, dankzij een prachtige actie van de 16-jarige Amerikaan Lily Yohannes, maar deze keer schoot ze de bal over het doel.

Hoekstra slaat toe

Uiteindelijk slaagde de 27-jarige Hoekstra er toch in haar moment te pakken. Dankzij een uitstekende voorzet kon ze de bal gemakkelijk van dichtbij binnenkoppen.

Ajax kon rustig het tempo bepalen voor het restant van de wedstrijd. Hier en daar waren er nog wat mogelijkheden, zoals een afstandsschot door het midden van Danique Noordman.

Feyenoord kwam niet echt tot een slotoffensief. In de 93ste minuut kreeg Romee van de Lavoir nog een kans, maar zij behield het overzicht niet. Uiteindelijk kwamen de rivalen niet meer tot scoren, waardoor Feyenoord puntloos blijft.