Demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
NOS NieuwsAangepast

Nederland stemt niet voor of tegen omstreden onkruidverdelger glyfosaat

Nederland zal deze week niet voor of tegen het gebruik van glyfosaat uitspreken, maar zich van stemming onthouden. De Tweede Kamer wilde dat het demissionaire kabinet tegen het toestaan van het bestrijdingsmiddel zou stemmen. Maar minister Adema laat weten geen gehoor te geven aan die wens.

Glyfosaat is het belangrijkste bestandsdeel van verschillende bestrijdingsmiddelen en een van de meest gebruikte onkruidverdelgers in de landbouw. Het middel is omstreden omdat het volgens veel mensen het risico op kanker kan vergroten. Het wordt ook wel in verband wordt gebracht met de ziekte van Parkinson.

Adema zegt de zorgen van de Kamer en anderen te begrijpen, maar wil tegelijkertijd ook wachten op uitkomsten van nieuw onderzoek naar het middel. Daarom zegt de minister dat Nederland niet tegen maar ook niet voor zal stemmen.

Ondanks de ongerustheid is het gebruik van glyfosaat-houdende middelen in de EU nog toegestaan, voor boeren en consumenten. De goedkeuring geldt tot het einde van dit jaar. Maar komende donderdag of vrijdag zullen de lidstaten stemmen om daar een periode van tien jaar aan vast te plakken.

Er is een meerderheid van ten minste vijftien lidstaten nodig om het verdere gebruik van glyfosaat toe te staan of juist tegen te houden. Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk lijken tegen te gaan stemmen, onduidelijk is nog wat andere landen doen.

Bij de vorige stemming over een verlenging van de termijn waarin glyfosaat nog wordt toegestaan, in 2017, stemde een meerderheid van 18 Europese lidstaten voor. Nederland hoorde daar ook bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl