Daley Blind in het shirt van Girona FC
NOS Voetbal

Blind beleeft tweede jeugd bij stuntploeg Girona: 'Hoop zolang mogelijk door te gaan'

Nadat hij bij Ajax al voorzichtig was afgeschreven, is Daley Blind bij het Spaanse Girona FC bezig aan zijn tweede jeugd. De Amsterdammer beleeft een geweldige seizoenstart bij zijn nieuwe club. De Spaanse nummer twee is de verrassing van het seizoen en de verdediger heeft zichzelf hervonden in Girona.

Vier jaar geleden kreeg de carrière van Blind een vervelende wending. In 2019 onderging hij een preventieve defibrillatorprocedure nadat er bij hem een hartspierontsteking werd ontdekt. Een jaar later, tijdens een oefenduel van Ajax tegen Hertha BSC, zakte hij plotseling neer als gevolg van een hartstilstand.

Het herstel, zowel fysiek als mentaal, was hard werken. "Natuurlijk zal ik dat nooit vergeten. Je draagt het altijd met je mee, maar ik ervaar nu geen problemen meer. Ik zit goed in mijn vel", benadrukt hij.

Bovenaan in La Liga

En dat komt ook omdat de Amsterdammer nu op de juiste plek lijkt te zitten. Na zijn vertrek bij Ajax in 2022 kwam hij via Bayern München terecht bij het kleinere Girona.

Zijn overstap naar de Spaanse club was onverwacht, maar niet ondoordacht. "De speelstijl van de trainer en de club was voor mij het belangrijkste en deze verzorgde manier van spelen past goed bij mij."

Verslaggever Joep Schreuder sprak met Blind over zijn nieuwe club en vroeg hem ook naar de crisis bij Ajax:

Blind: 'Natuurlijk is het iets wat je nooit meer vergeet'

Daley Blind stond dit seizoen bijna alle wedstrijden in de basis bij de club waar het met fris voetbal vooralsnog voor de wind gaat.

Vorige week stond Girona FC zelfs voor de allereerste keer in de geschiedenis bovenaan de La Liga-ranglijst, maar Real Madrid stootte al snel Blinds ploeg van de eerste plaats.

Niettemin is het een sprookje voor het bescheiden Catalaanse team dat zich momenteel behoorlijk in de kijker speelt. Trainer Miguel Sánchez blijft wel realistisch. Het hoofddoel is handhaving in La Liga, alles wat daarbovenop komt, is "een droom".

Toch komt het succes van het Catalaanse team niet helemaal uit de lucht vallen. De club heeft de afgelopen jaren meer financiële mogelijkheden gekregen.

Zo valt Girona sinds 2017 onder het moederbedrijf van Manchester City, de City Football Group. CFG heeft een aandeel van 44,3 procent in de Spaanse club.

'Kleine club, maar met ambitie'

De Catalanen hopen onder dat bewind de komende jaren hogere ogen te kunnen gooien, zoals Blind ook merkte voordat hij zijn transfer maakte. "Het is een kleinere club, maar wel eentje met veel ambitie. Dat hadden ze ook in de gesprekken met mij uitgesproken."

Volgens de verdediger had het team niet verwacht in zoveel wedstrijden te zegevieren. "Op een gegeven moment begint het in de groep te groeien en realiseer je dat je in elke wedstrijd kansen hebt om te winnen. Dan zet je zo'n sterke reeks neer. Maar soms heb je ook wat mazzel nodig natuurlijk."

Blind in duel met Jude Bellingham tijdens de verloren topper tegen Real Madrid

Zo beleeft de voormalig Ajacied op 33-jarige leeftijd weer een mooi nieuw avontuur in zijn glansrijke carrière. En als het aan Blind ligt, zijn er nog geen plannen om te stoppen.

"Ik hoop zo lang mogelijk door te gaan. Mijn vader was volgens mij 37 toen hij stopte. Dus als ik hem wil evenaren, heb ik nog wel even te gaan", zegt hij met een lach.

Dan serieuzer: "Zolang ik me fysiek goed voel en ik het ook nog leuk vind, blijf ik voetballen. Hopelijk kan dat zo lang mogelijk op het hoogste niveau."

Trainer worden

Maar dat betekent niet dat er nog geen plannen zijn voor de toekomst na het voetbal, vertelt Blind. Hij kijkt al jaren goed naar de trainers die hij meemaakt.

"Het lijkt me leuk om daar zelf ook mee bezig te gaan. Ik wil ontdekken of ik het leuk vind en of ik er goed in ben. Ik kan het spelletje misschien zien als voetballer, maar trainer zijn is toch een ander vak. Het is geen makkelijk beroep."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl