Afghaanse kinderen slapen buiten naast beschadigde huizen door de aardbeving
NOS NieuwsAangepast

Meer dan 2000 doden door aardbevingen Afghanistan

Het dodental door de reeks aardbevingen in het westen van Afghanistan is opgelopen tot meer dan 2000, melden hoge functionarissen van de Taliban. Het aantal gewonden staat nu op meer dan 9000. In het getroffen gebied zijn meer dan 1300 huizen verwoest.

Inwoners van met name de westelijke stad Herat werden gisterochtend opgeschrikt door een aardbeving met een kracht tot 6,3, gevolgd door een reeks zware naschokken. Het epicentrum lag zo'n 40 kilometer ten noordwesten van de stad.

Afgelopen nacht hebben reddingswerkers gezocht naar slachtoffers en overlevenden. Die zoektocht gaat vandaag door.

Een woordvoerder van de Taliban, die de dienst uitmaken in het land in Centraal-Azië, spreekt op X van "een grote tragedie". Hij zegt dat het dodental meer is gestegen dan eerder werd verwacht.

De Verenigde Naties meldden gisteren 320 doden. De Afghaanse autoriteiten noemden aanvankelijk lagere aantallen, maar zeiden wel te vrezen voor honderden doden.

Uit afgelegen gebieden worden nog steeds gewonden naar het ziekenhuis gebracht:

Dodental aardbeving Afghanistan loopt verder op

Slachtoffers zijn naar verschillende ziekenhuizen gebracht. Op sociale media is te zien dat buiten het ziekenhuis in Herat bedden werden opgesteld om de stroom aan slachtoffers op te vangen.

Volgens de Taliban is er dringend behoefte aan voedsel, drinkwater, medicijnen, kleding en tenten.
Hulp- en reddingsoperaties worden bemoeilijkt door het afgelegen aardbevingsgebied. Ook is de infrastructuur beschadigd in grote delen van het land door tientallen jaren van oorlog.

Daarbij is het Afghaanse gezondheidszorgsysteem erg afhankelijk van buitenlandse hulp. Veel internationale hulp is echter stopgezet nadat de Taliban de macht overnamen in het land, in augustus 2021.

Eind 2022 bepaalde het regime dat vrouwelijke hulpverleners niet meer welkom waren in het land. Veel hulporganisaties die na de machtsovername waren gebleven haakten toen alsnog af.

Aardbevingsgebied

De regio, waar de Arabische, Indiase en Euraziatische plaat samenkomen, wordt vaker getroffen door zware aardbevingen. Vorig jaar nog kwamen ruim duizend mensen om het leven bij een aardbeving in Afghanistan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl