NOS Sport

Amsterdamse 3x3-basketballers kunnen net niet stunten tegen favoriete Serviërs

Amsterdamse 3x3-basketballers kunnen net niet stunten tegen favoriete Serviërs

Heel even stond de Gashouder op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam in vuur en vlam. Tegen het ongenaakbare Servische UB leken de Amsterdamse 3x3-basketballers even op weg naar een enorme stunt door een achterstand van 17-7 bijna helemaal weg te poetsen.

Bij een stand van 17-15 bleken de geroutineerde Serviërs ook knikkende knieën te kunnen krijgen, maar de Amsterdammers konden net niet doorbijten. En zo bleef het 17-15.

Jubileumtoernooi

Elf jaar geleden begon de wereldbasketbalbond FIBA met de World Tour in het 3x3-basketbal. Het eerste toernooi was in het Braziliaanse São Paulo in 2012, de 100ste editie is deze week in Amsterdam.

's Werelds beste 3x3-basketballers komen bij die toernooien uit voor plaatselijke ploegen als Amsterdam of Utrecht, maar ook zijn er punten te verdienen voor de federatieve ranking waar de beste landen op zijn gerangschikt. En dat is van belang voor de verdeling van de olympische tickets, volgend jaar in Parijs.

Norbert Thelissen, Jan Driessen, Julian Jaring en de bellenblazende Worthy de Jong zorgden voor vuurwerk in de Amsterdamse Gashouder.

Nederland staat op die federatieve ranking momenteel vierde achter Servië, de Verenigde Staten en China. Als Nederland op 1 november een plekje zou kunnen stijgen, dan is het rechtstreeks geplaatst voor de Spelen. Lukt dat niet, dan bieden de olympische kwalificatietoernooien (OKT's) nog een uitweg.

Inhaalrace

Dat Amsterdam - met Worthy de Jong, Norbert Thelissen, Jan Driessen en Julian Jaring - zich na een valse start vrijdag alsnog naar groepswinst knokte was daarom van groot belang.

In de kwartfinales wachtte met het Servische UB echter de angstgegner van de Nederlanders. Dat bleek al snel. Onder aanvoering van Strahinja Stojanovic (algemeen beschouwd als de beste 3x3-basketballer ter wereld) en Dejan 'Maestro' Majstorovic liepen de Serviërs al snel ver uit.

Het favoriete UB uit Servië met de Chinees YuXuan Liu, MArko Brankovic, Dejan Majstorovic en Strahinja Stojacic.

Bij een stand van 17-7 met nog een minuut of drie te gaan, leek het zelfs waarschijnlijk dat de Serviërs het duel voor het verstrijken van de reguliere tijd zouden beslissen.

Vlam in de pan

Zover liet Amsterdam het echter niet komen. Met De Jong en Thelissen (beiden goed voor zes punten) als uitblinkers namen de Nederlanders het heft in handen en toen de stand na een knappe tweepunter van De Jong zelfs op 17-14 werd gebracht, sloeg de vlam alsnog in de pan in de Gashouder.

Bij 17-15 en nog enkele seconden te spelen, kon de geroutineerde Stojanovic het duel beslissen, maar hij miste twee vrije worpen. De rebound kwam in handen van Thelissen, maar die wist geen ruimte te vinden voor zijn tweepunter die een verlenging had betekend.

Geen Serviërs in finale

De finale in Amsterdam ging uiteindelijk Miami en Wenen. De Amerikanen - met oud-NBA'er Jimmer Fredette - waren met 21-15 te sterk voor Partizan Belgrado. De Oostenrijkers waren in de andere halve finale verrassend met 21-16 te sterk voor UB.

De laatste zege bleek geen toevalstreffer, want in de spannende finale was Wenen ook Miami de baas: 21-19.

Team Utrecht, het tweede Nederlandse team, bleef in Amsterdam steken in de groepsfase.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl